Zware artillerie in Wereldoorlog II

Moderators: Messalina, Tandorini

Zware artillerie in Wereldoorlog II

Berichtdoor Tandorini » 22 jan 2012, 09:26

Vergeleken met het 15-cm Kanone 18 was het Duitse 24-cm Kanone 3 lange-afstandkanon (foto) veel te zwaar voor deze taak.

Ondanks de tactische ontwikkelingen sinds 1918 speelde zware artillerie in WO II nog steeds een belangrijke rol. Veel veldslagen mondden uit in uitputtingsslagen die afschuwelijk veel weg hadden van die van 1914-1918. Van Leningrad tot Monte Cassino, van Sebastopol tot de Siegfriedlinie groeven legers zich zo diep in dat alleen zwaar geschut hen kon verdrijven.

De klassieke rol van de zware artillerie in de oorlogvoering is de verwoesting of uitschakeling van de versterkingen van de vijand, hoewel in recenter tijden ook de vernietiging van de veld- en andere artillerie van de vijand er deel van is gaan uitmaken. In WO II waren beide rollen belangrijk. Dat klinkt misschien vreemd, aangezien we inmiddels gewend zijn geraakt aan het idee dat WO II een oorlog was van snelle verplaatsingen en tankaanvallen. Maar dat was niet altijd het geval: op veel fronten kwamen campagnes tot stilstand, waren er lange periodes van relatieve rust, en werden troepenbewegingen soms onmogelijk gemaakt door weersomstandigheden of gebrek aan materieel aan beide zijden. In dergelijke omstandigheden kon de zware artillerie wederom zijn waarde tonen en het leven van de vijand zo moeilijk en gevaarlijk mogelijk maken.

Versterkingen.

De Britse 7,2-inch houwitser kon met zijn 91,7 kg zware granaat doelen op bijna 18 km treffen, maar het had een zware terugslag, waardoor er zware blokken nodig waren om hem op zijn plaats te houden.

Tijdens WO II waren er nog steeds vestingswerken. Het bekendste voorbeeld is de Franse Maginotlinie, maar er waren vele andere zoals de oude maar niettemin effectieve verdedigingswerken rond de haven van Sebastopol en de ring van negentiende-eeuwse forten die Metz verdedigden. Deze waren nog machtig genoeg om het Amerikaanse 3e Leger in 1944 tot stilstand te brengen na generaal Pattons snelle opmars door Frankrijk. Tegenwoordig zijn veel grote steden even effectief als fortificaties om de snelle opmars van troepen met zwaar materieel tot stilstand te brengen. De voorbeelden van Stalingrad en Leningrad liggen nog vers in de herinnering, en de enige wapens die zulke grote obstakels kunnen overwinnen, zijn het zware kanon en de zware houwitser.
Daardoor speelde de zware artillerie een grote rol in veel campagnes in WO II. Sommige van de wapens waren wat bejaard (om het zacht uit te drukken), maar de meeste landen hadden het de moeite waard gevonden om flink te investeren in allerlei artillerie met grote kalibers.

Tegenbombardement.


Het Amerikaanse 155-mm M1 'Long Tom' kanon werd ook als zelfrijdend geschut ingezet, o.a. op de M40(T83) Gun Motor Carriage (chassis M4A3E8 HVSS) en de M12 Gun Motor Carriage (chassis M3 Lee).

Een soort zware artillerie die relatief nieuw was, was het gespecialiseerde lange-afstand tegenbombardementskanon. Ervaring opgedaan in WO I had geleerd dat vijandelijke batterijen tot zwijgen gebracht moesten worden tijdens kritieke periodes zoals bij massale aanvallen, om zo vuur op de eigen kwetsbare achterhoede te voorkomen. Tijdens WO I werd deze rol vaak vervuld door spoorwegartillerie, maar in WO II werden voor dit doel gespecialiseerde lange-afstandkanonnen gebruikt. Een typisch voorbeeld van deze lange-afstandkanonnen was het Duitse 24-cm Kanone 3, dat eigenlijk veel te zwaar was voor doelwitten waarvoor het Amerikaanse 155-mm Gun M1 of de Duitse 15-cm Kanone 18 meer dan voldoende waren.
Maar onder de zware artillerietypes was het de houwitser die het kanon domineerde, omdat hij met zijn hogere projectielbaan en grotere variatie in kruitladingen vaak een veel flexibeler wapen was dan het kanon. Het kanon had zeker een groter bereik, maar moest vaak een vlakke baan gebruiken op momenten waarop krombaanvuur meer effect gehad zou hebben op de betreffende doelwitten, zoals forten of bunkers. Tegen 1945 waren de ontwikkelingen in de artillerie zodanig dat het verschil in bereik tussen kanonnen en houwitsers minder duidelijk werd; het kleinere bereik van de houwitser werd vaak gecompenseerd door zijn zwaardere projectielen.

Kanon-houwitser.
Een andere innovatie uit WO II was de introductie van de kanon-houwitser, waarin een variëteit aan kruitladingen samenging met de mogelijkheid van zowel gericht vuur als granaten afgevuurd met een hoge elevatie, d.w.z. krombaanvuur. Een typisch voorbeeld van dergelijke wapens was de Russische 152-mm Model 137 kanon-houwitser.
Maar wat toch vooral tot de verbeelding spreekt, zijn de enorme afmetingen van wapens als de Duitse 35,5-cm H M.1 of een technisch buitenbeentje als de Amerikaanse 'Little David' met zijn enorme kaliber van 914 mm. Het is misschien wel mogelijk om goede redenen te bedenken voor het bestaan van zulke rariteiten in een tijdperk dat gedomineerd werd door de tank en de zware bommenwerper, maar gemakkelijk is dat niet. Hoewel dergelijke monsters 1945 haalden (en op dat moment zelfs verder ontwikkeld werden), was hun tijd toch echt voorbij. De beste aanwijzing dat dat tijdperk afgelopen was, is misschien wel het voorbeeld van de belangrijkste gebruiker van de zware artillerie tijdens WO II, namelijk het Rode Leger. Het gebruikte van begin tot eind niets groters dan de 203-mm Model 1931 houwitser. In plaats van een paar zeer zware wapens die dun bezaaid waren (wat meestal het geval was bij andere landen die dergelijke wapens hadden), vertrouwde het Rode Leger daarentegen op het principe van massa. Het zette grote aantallen artilleriestukken en Katusha raketten (Stalinorgels) in tegen zowel de stellingen als de batterijen van de vijanden - en het Rode Leger won.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Landmacht:Algemeen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron