Prithvi en Hatf-2/Shadoz,Indiase/Pakistaanse raketten.

Moderators: Messalina, Tandorini

Prithvi en Hatf-2/Shadoz,Indiase/Pakistaanse raketten.

Berichtdoor Tandorini » 06 sep 2009, 15:58

De ontwikkeling van de Prithvi ('aarde') raket begon in 1983. Hij werd voor het eerst in het kader van een test afgevuurd op 25 februari 1988. Het project valt onder het Indiase Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP),dat drie versies van de raket heeft ontworpen voor de marine,lucht- en landmacht van India. De Indiase landmacht beschikt over de 150-km/1000-kg Prithvi-1. De Prithvi-2 heeft een bereik van 250 km en een nuttige last van 500 kilo. Deze zal uiteindelijk in gebruik worden genomen door de Indiase luchtmacht. Het lichtere gewicht van de Prothvi-2 maakt dat zijn bereik groter is geworden. Men neemt aan dat het IGDMP zich ook toelegt op de ontwikkeling van een Prithvi-3 raket met een bereik van 350 km voor de Indiase marine. De Prithvi kan zowel een conventionele als een kernkop hebben. Er zijn al testvluchten met de raket uitgevoerd,met een conventionele,gefragmenteerde lading. Het ziet er echter naar uit dat alleen de landmachtversie,de Prithvi-1,sterk genoeg is om een kernkop af te kunnen leveren. Daarnaast kan de raket ook op clustermunitie,submunitie,FAE's (Fuel Air Explosives,brandstof-luchtexplosieven) en brandmiddelen worden gebruikt. De nauwkeurigheid van de raket ligt waarschijnlijk tussen de 150 en 1500 meter vanaf diens doel. Het wapen wordt voortgestuwd door middel van een zeer vluchtige brandstofmix van rood rokend salpeterzuur,xylidine en triëthylamine.
De Indiase landmacht richtte het 333e Raketregiment op bij Jodphur,in het noorden van India,om het systeem in de praktijk te brengen. De landmacht zal uiteindelijk honderd raketten inzetten,die op speciaal ontworpen Kolos Tatra 8x8 TEL-voertuigen kunnen worden vervoerd. Het 333e Regiment ontving in oktober 1995 twintig Prathvi-raketten. De Indiase landmacht zal ook het 444e en 555e Regiment oprichten voor de Prithvi-inzet. Elke raketcompagnie krijgt de beschikking over vier raketvoertuigen,bevoorradings- en herladingsvoertuigen,een gemotoriseerde tanker en een vuurleidingscentrale.
Waarschijnlijk beschikt de Indiase landmacht ook over raketkonvooien die als afleidingsmiddel kunnen dienen. Deze kunnen in de binnenlanden verspreid worden en samen met actieve eenheden de vijand in verwarring brengen. De Prithvi raketkonvooien zijn daarnaast van belang doordat ze steeds van locatie veranderen om de kans op een aanval te minimaliseren.


Afbeelding
De Indiase Prithvi-raketten,hier te zien tijdens de viering van de Dag van de Republiek,vormden de ruggengraat van India's jonge (kern)raketmacht.

Pakistaanse SRBM's.
Het Pakistaanse Hatf-2/Shadoz ('Zwaard van de profeet/Koningshavik') raketsysteem is ontwikkeld als tegenhanger voor de Indiase Prithvi. De Pakistaanse raket heeft een bereik tussen de 280 en 450 kilometer en schijnt gebaseerd te zijn op de Franse Eridan testraket. Het Pakistaanse Technisch Ingenieursinstituut in Rawalpindi en het Ruimtelijk Onderzoekingsinstituut in Karachi waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Hatf-2/Shadoz systeem. Pakistan zou ook Chinese hulp hebben ontvangen bij het benutten van de Eridan-technologie voor een bruikbare SRBM.
Hoewel de vaste-brandstofmotor veel lijkt op de Franse versie,is Washington ervan overtuigd dat het Hatf-2 systeem een doorontwikkeling is van het Chinese M-11 systeem. Pakistan zou ook zelf M-11 raketten onder licentie bouwen. De ontwikkeling van de raket zou in de jaren tachtig begonnen zijn,en de eerste testvluchten vonden in februari 1989 plaats. Het bestaan van de Hatf-2 werd in 1989 door de Pakistaanse regering onthuld. Net als het Prithvi-systeem van India is de Hatf-raket over de weg te transporteren. In maart 1989 was het wapen te zien in Rawalpindi,toen het werd vervoerd op een oud Brits raketvoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. De raket werd in 1996 door de Pakistaanse landmacht in dienst genomen. De Hatf-2 is naar men aanneemt in staat om een kernkop van 100-200 kT af te kunnen vuren,maar ook hoogexplosieve od chemische wapenkoppen. De huidige status van de Hatf-2 is onbekend,het programma zou zelfs stopgezet kunnen zijn. Er zouden problemen zijn met de geleidings- en besturingssystemen van de raket. Als dat het geval is,dan is wellicht de motor geborgen om deel uit te gaan maken van een toekomstig ruimtelanceervoertuig.

Specificatie.
Prithvi - (Hatf-2)
Lengte:
8,5 m ; (9,75 m).
Diameter: 1 m ; (0,82 m).
Gewicht: 4500 kg ; (5500 kg).
Bereik: 150-250 km ; (280 km).
Wapenlading: 500-1000 kg ; (500 kg).


Afbeelding
Het Indiase Prithvi-systeem heeft de basis gevormd voor het langere-afstands Agni-systeem. De Agni wordt gezien als middellangeafstands kernraket.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Strategische wapens

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron