SA-2 'Guideline',lange-afstands SAM.

Moderators: Messalina, Tandorini

SA-2 'Guideline',lange-afstands SAM.

Berichtdoor Tornado » 16 aug 2009, 09:42

De SA-2 'Guideline' werd in de Sovjet-Unie aangeduid als de S-75 (strategisch) cq. de V-75 (tactisch),maar de volledige aanduiding luidde V-750. Het wapen is van meet af aan als een mobiel systeem ontwikkeld,maar is met zijn gewicht van honderd ton bijzonder moeilijk verplaatsbaar. Hij werd rond 1956 in gebruik genomen en is sindsdien vaker in de strijd ingezet dan enige andere niet-draagbare SAM.

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

De S-75/V-75 serie raketten die door het ontwerpbureau Lavochkin werd ontwikkeld,werd door de Russen zelf aangeduid met de namen Dvina en Volchov. In de jaren zeventig nam de USSR afscheid van het wapen.

U-2.
Zoals veel andere systemen uit de jaren vijftig was de 'Guideline' vooral bedoeld als wapen tegen snelle en hoogvliegende doelen. In 1960 demonstreerde het wapen op spectaculaire wijze zijn kwaliteiten toen een U-2 verkenningsvliegtuig van de CIA met piloot Francis Gary Powers werd neergehaald op een hoogte die tot dan toe als ongenaakbaar gold. Het schokkende feit dat de Russische luchtverdediging kennelijk de grootste vlieghoogtes kon bestrijken,dwong militaire planners om luchtaanvalstactieken grondig te wijzigen.
De SA-2 is een elegante raket met lange rechthoekige stabilisatievinnen in kruisvorm rond de neus,vier relatief grote deltavleugels halverwege en vier kleine stuurvlakjes bij de staart. De raket met salpeterzuur en kerosine als brandstof heeft een vastebrandstof-boosterraket achter de staart,die zelf ook vier grote deltavleugels heeft. Een model dat in 1967 werd getoond,had een grote witte neuskegel waarvan het Westen een tijdlang vermoedde dat die een kernwapen herbergde.

Geleiding.
De 'Guideline' is radiobestuurd. Elke SA-2 batterij van zes afzonderlijke lanceerinrichtingen is gekoppeld aan een 'Spoon Rest' radarsysteem voor vroegtijdige waarschuwing en een 'Side Net' hoogtebepalingsradar op regimentsniveau. Deze systemen zoeken en identificeren doelen en geven de informatie door aan de eigen 'FanSong' radar van de batterij,gewoonlijk per radio of via een kabelverbinding. De 'Fan Song' kan tot zes doelen gelijktijdig volgen en alle versies hebben een 'track-while-scan' mogelijkheid, d.w.z. dat ze doelgegevens aan de vuurleidingscomputer kunnen blijven doorzenden terwijl ze tegelijkertijd zoeken naar nieuwe doelen. Als de SA-2 wordt gelanceerd,wordt zijn vastebrandstof-stuwraket ontstoken. Daarna wordt de kruisvluchtmotor ontstoken door de vloeibare brandstof. De stuursignalen worden verzonden via een smalle UHF-radiobundel die binnen zes seconden door de raket moet worden opgevangen,anders is de trefkans verkeken.
De SA-2 heeft al met al zes U-2's neergehaald (een boven de USSR,een boven Cuba en vier boven China). Het type werd voor het eerst grootschalig in een oorlog ingezet door India in de oorlog van 1965 met Pakistan. De raket dwarsboomde effectief de Pakistaanse luchtaanvallen,hoewel slechts één vliegtuig daadwerkelijk werd neergehaald.
In hetzelfde jaar lanceerde Noord-Vietnam de eerste van meer dan 9000 raketten tegen het oppermachtige Amerikaanse luchtoffensief. De raket was aanvankelijk tamelijk accuraat,maar bleek goed te storen door Amerikaanse elektronische tegenmaatregelen.Het wapen bleef de hele Vietnamoorlog als bedreiging gezien worden,maar tijdens Operatie Linebacker II in december 1972 troffen ze slechts in twee procent van de gevallen doel. Dit was het type aanvallen waartegen ze ontwikkeld waren: rechtstreekse bombardementsvluchten van B-52's tegen Hanoi.


Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

- Een SA-2 raket op een ZIL-157 transporter. -

Midden-Oosten.
Het andere grote oorlogsgebied waar de SA-2 veel is ingezet,is het Midden-Oosten,waar Egypte nog minder succes met het wapen boekte dan Noord-Vietnam. Dat kan te maken hebben met het feit dat de Israëische luchtmacht vooral lage en snelle aanvallen uitvoerde,het type aanvalsvluchten waarvoor de 'Guideline' nooit is ontworpen.
In de lange carrière van de SA-2 is veel gevechtservaring opgedaan,die heeft geleid tot andere geleidingstechnieken en ladingen en ook tot de installatie van een doelzoekradar. De raketten die tijdens de Jom Kippoeroorlog werden gebruikt,zouden daarmee zijn uitgerust. Bovenal kregen de raketten effectievere ECCM-suites (Electronic Counter-Counter Measures,elektronische tegen-tegen-maatregelen). De SA-2 is op grote schaal verstrekt aan de meeste bondgenoten van de Sovjet-Unie en ook aan China,Albanië en Egypte,en is nog steeds op beperkte schaal operationeel.

Specificaties.
Type:
Middellange- en lange-afstands op het land gestationeerde semi-mobiele SAM.
Afmetingen: Lengte:10,8 m(variërend met sommige subtypes) ; Diameter(raket):0,5 m , (boosterraket):0,66 m ; Spanwijdte raket:1,7 m ; Spanwijdte boosterraket:2,2 m.
Lanceergewicht: 2300 kg.
Prestaties: Bereik:35-50 km afhankelijk van subtype ; Maximumsnelheid bij Mach 3-3,5 ; Operationeel hoogtebereik:1500 tot (latere modellen) 28.000 m.
Lading: 130 kgbrisant met nabijheids- (en/of radiografische of inslag-) ontsteking.
Avatar gebruiker
Tornado
Soldaat
Soldaat
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 01 mei 2009, 16:39

Keer terug naar Land-luchtraketten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron