5/6 juni 1944,het Franse verzet treed in actie.

Moderators: Messalina, Tandorini

5/6 juni 1944,het Franse verzet treed in actie.

Berichtdoor Tandorini » 07 jun 2009, 20:28

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 traden de Franse verzetslui in actie.Met hun gecoördineerde sabotagedaden slaagden zij erin een aanzienlijke Duitse troepenmacht van de invasietranden weg te houden.

Na de bundeling van het Franse verzet in de Nationale verzetsraad kwamen de in maart 1944 opgerichte Franse interne strijdkrachten onder het gezag van het geallieerde opperbevel.
De planning van D-Day voorzag in de actieve inschakeling van deze interne strijdmacht bij het vertragen van de aanvoer van Duitse versterkingen naar het front van Normandië.Over een algemene en gewapende opstand werd in de voorbereidingen met geen woord gerept.Roosevelt had immers weinig vertrouwen in het Franse verzet,dat hij als een communistisch nest beschouwde.
Volgens de geallieerden moest Frankrijk door de Engelsen en de Amerikanen bevrijd worden.Nadien was een geallieerd militair bestuur voorzien.Maar dit was evenwel zonder de houding van het Franse verzet gerekend,dat tijdens de bevrijding niet naliet een actieve rol te spelen.
Op 24 mei 1944 werd weliswaar voorrang verleend aan de richtlijnen zoals die door de geallieerde opperbevel waren opgesteld.Tenslotte hing daar het welslagen van operatie Overlord van af.Maar in datzelfde bericht sprak de Nationale Verzetsraad ook over "een massale verzetsactie met opstandig karakter".Vanaf de lente van 1944 liet het verzet steeds meer van zich horen.

De Slag om Frankrijk.
Op 5 en 6 juni zond de BBc de afgesproken boodschappen uit en wisten alle verzetsverantwoordelijken wat hen te doen stond.Het gedetailleerde sabotageplan voorzag in het neutraliseren of afremmen van de aanvoer van Duitse versterkingen.De eerste fase beoogde de vernietiging van belangrijke spoorweglijnen.Vervolgens werden de telefoonlijnen en de electrische installaties geviseerd.
In de avond van 6 juni riep de Gaulle de Fransen op tot een algemene mobilisatie:


Dit is het gevecht voor Frankrijk en van Frankrijk! De Franse mannen,waar ze zich ook bevinden en wie ze ook mogen wezen,hebben slechts één heilige en simpele taak: De vijand te bestrijden met alle middelen waarover ze beschikken."


In de nacht van de hoofdlanding trad het Franse verzet overal in actie.In enkele dagen tijd noteerde de politie een indrukwekkend aantal onderbrokencommunicatielijnen.De schade werd weliswaar snel hersteld,maar veroorzaakte toch een onmiskenbare hinder voor de Wehrmacht.
Zo liep de SS-pantserdivisie,gestationeerd bij Toulouse,op het kritieke moment van de geallieerde aanval een belangrijke vertraging op door de erschillende sabotagedaden van het verzet.De divisie had op 7 juni opdracht gekregen een tegenaanval in Normandië te ondernemen,maar bereikte slechts op 23 juni de gevechtszone.Het geallieerde bruggehoofd had zich echter in veertien dagen aanzienlijk weten te versterken.
Het verzet slaagde er ook in een permanente sfeer van onzekerheid te creëren,zodat de Duitsers gedwongen werden een deel van hun troepen,nochtans broodnodig aan het Normandische front,in te zetten bij het handhaven van de orde.

Machtsovername.
In de bergachtige streken rond Vercors (Alpen),Saint-Marcel (Bretagne) en Mageride (Centraal-Massief),waar de maquis reeds lang actief was,voegden honderden inwoners van de omliggende dorpen zich bij het verzet,die door hun sabotagedaden een groot aantal Duitse troepen vasthielden.
In sommige streken was het aantal verzetslieden zo hoog dat overgegaan werd tot het bevrijden van steden.Dit was het geval voor o.a. Tulle,Guéret en Mauriac,waar in de dagen na de landing het Vichy-bestuur vervangen werd en de eerste executies van collaborateurs plaatsvonden.
De situatie van deze onafhankelijke "Republieken" was echter bijzonder kritisch gezien de geallieerden wekenlang klem zaten aan het Normandische front.Bovendien liet de Duitse reactie niet op zich wachten: verschillende regio's werden door de Wehrmacht uitgekamd.Hierbij werd zonder scrupules en bijzonder wreed opgetreden.Guéret viel drie dagen na de bevrijding door het verzet opnieuw in Duitse handen.De herovering van Tulle "vierde" de divisie "Das Reich" met de opknoping van 99 gijzelaars aan de bomen en palen van de stad.149 inwoners werden naar de concentratiekampen gevoerd,slechts 48 keerden terug.Twee dagen later,op 10 juni,was Oradour-sur-Glane aan de beurt.In de streek rond Vercors waren ongeveer 3.000 maquiards in een hevige strijd met de Duitsers verwikkeld en hadden dringend geallieerde steun en wapens nodig.

Wraak.
Als gevolg van deze drama's en het vastlopen van de geallieerde opmars werd in Londen en Algiers beslist een stap achteruit te zetten.Op 10 juni al beval generaal Koenig,de leider van de interne verzetsstrijders alle guerilla-activiteiten zoveel mogelijk op te schorten,maar voor 650 maquiards van Vercors kwam dit bevel te laat.
De onzekere situatie van de opstandelingen veranderde begin augustus toen de geallieerden een doorbraak van het bruggehoofd te Avranches forceerden.
Op 7 augustus deed generaal de Gaulle een nieuwe oproep tot de Franse bevolking:


"Iedereen kan vechten,iedereen moet vechten,Fransen,sta op en vecht!"


De respons op deze tweede mobilisatie was bijzonder groot.De bevrijdende legers stonden immers aan de deur en hun vorderingen betekenden een bijkomende stimulans.Ditmaal slaagde het verzet erin volledige departementen te bevrijden.De Duitsers ontruimden verschillende steden zodat de geallieerden er geen strijd meer hoefden te voeren.
Zo bereikten de troepen van generaal Patch,die op 15 augustus op de zuidkust geland waren,Grenoble na 15 dagen.In de planning had het opperbevel een opmars van 90 dagen voorzien.Dankzij de efficiënte acties van de maquis trokken de troepen zonder enige weerstand langs de Route Napoleon naar Grenoble.Maar ook in deze tweede fase betaalden de Fransen een zware tol.De terugtrekkende Duitsers legers lieten een spoor van vernieling en dood achter.In Vassieux vermoordden Wehrmachtsoldaten meer dan 200 burgers.Ook in Maillé werden 124 inwoners,waaronder 44 kinderen,als jachtwild neergeschoten.
Dit waren slechts twee van de vele dorpen waar de Duitsers hun woede en angst op de bevolking afreageerden.Men kan zich de vraag stellen of de doeltreffendheid van het verzet bij de bevrijding van Frankrijk in verhouding stond tot de geleden verliezen.Anderzijds moet worden gezegd dat de deelname van het Franse verzet van groot belang was bij de naoorlogse vredesbesprekingen.Tegenover de schande van en de schaamte over Vichy stonden nu de helden van de maquis en de trots van de Gaulle.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Verzet in oorlogstijd.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron