Hindenburglinie.

Alles over forten,bunkers,verdedigingslinies en andere militaire bouwwerken.

Moderators: Messalina, Tandorini

Hindenburglinie.

Berichtdoor Tandorini » 10 apr 2009, 19:05

De Hindenburglinie was een Duitse militaire verdedigingslinie in noordwest-Frankrijk die werd aangelegd in de winter van 1916/1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De linie liep van Lens (nabij Arras) in het westen tot de Aisne nabij Soissons in het oosten. Het verkortte het Duitse front met 50 kilometer en maakte dus veel troepen vrij, die elders konden worden ingezet.

Het bestond onder meer uit betonnen kazematten (bunkers met machinegeweren), zware rollen prikkeldraad, tunnels, brede loopgraven en commandoposten. Op een afstand van één kilometer voor de lijn waren uitkijkposten voor scherpschutters.

De linie was in vijf stukken opgedeeld, van noord naar zuid:

De Wotanstellung
De Siegfriedstellung
De Alberichstellung
De Brunhildestellung
De Kriemhildestellung
Het waren de Britten die de verdedigingslinie Hindenburg Line noemden, naar de Duitse bevelhebber Paul von Hindenburg (die later als Rijkspresident van Duitsland Adolf Hitler tot Rijkskanselier zou benoemen).

In februari 1917 begon de Duitse strategische terugtrekking achter de linie. In het gebied dat ze achterlieten pasten de Duitsers de tactiek van de verschroeide aarde toe. Hierbij werd alles vernietigd dat voor de vijand van waarde kon zijn.

De Duitse bevelhebbers dachten dat de Hindenburglinie ondoordringbaar was. Desalniettemin lukte het de geallieerden door de linie te breken, door op grote schaal een nieuw wapen in te zetten: de tank. In november 1917 braken Britse tanks voor het eerst door de linie, nabij Kamerijk. In september 1918 werd de linie definief doorbroken tijdens de Slag om de Hindenburglinie. Kort daarna volgde de Duitse overgave.


Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

De Hindenburglinie nabij Bullecourt
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militaire bouwwerken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron