Metaxaslinie.

Alles over forten,bunkers,verdedigingslinies en andere militaire bouwwerken.

Moderators: Messalina, Tandorini

Metaxaslinie.

Berichtdoor Tandorini » 10 apr 2009, 19:29

De Metaxaslinie was een keten van fortificaties langs de Grieks-Bulgaarse grens. De linie was ontworpen om Griekenland te beschermen tegen een inval van de as-mogendheden op een traditioneel Bulgaarse invasieroute.

De linie is genoemd naar Ioannis Metaxas, de toenmalige dictatoriale premier van Griekenland. De linie bestaat hoofdzakelijk uit observatiepunten, tunnels hiernaar toe, machinegeweer posten, bunkers en andere versterkingen. De militaire kracht van de linie steunde niet alleen op de gebouwde versterkingen, maar ook op de ontoegankelijkheid van het berggebied langs de Griekse noordgrens. Bij de Griekse-Bulgaarse grens is dit het Rodopegebergte.

De Metaxaslinie bestond uit fortificaties in 22 onafhankelijke clusters. De grootste hiervan is het Roupel fort dat 9 van de 155 kilometer lange linie dekt. Het ligt op een hoogte van 322 meter. Het Roepel fort dekte de pas van de rivier de Strimon.

De verlichting bestond aanvankelijk vooral uit olielampen, hoewel er generators geïnstalleerd waren. Heden ten dage beschikken de fortificaties over elektriciteit uit het publieke net, hoewel ze ook over eigen generatoren beschikken. Ventilatie was zowel op natuurlijke als kunstmatige wijze geregeld. De bouw vergde 4 jaar en destijds 100.400.000 drachmen.

De versterkingen bestaan voor een groot deel nog steeds en zijn deels opengesteld voor het publiek.

Geschiedenis
Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de fortificaties van het Roepel fort te licht bevonden. Hierop werd tot verdere versterking besloten, niet alleen in dit gebied, maar langs de gehele noordgrens. De plannen werden in 1935 opgesteld en het werk begon bij Kerkini in 1936. De originele bedoeling was dat de volledige lijn van versterkingen langs de grens tot Ormenion zou lopen. De Italiaanse aanval op Griekenland in 1940 verhinderde dat deze linie volledig werd afgebouwd. Bij het uitbreken van de oorlog was de bouw van de linie gevorderd tot Komotini in Thracië, een lengte van 155km.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de strijd tegen Italië onttrokken de Grieken troepen aan de Metaxaslinie voor hun strijd in het gebied bij Albanië.

De Duitsers vielen op 6 januari deze linie vanuit Bulgarije aan. De aanval werd uitgevoerd door een infanteriedivisie en twee versterkte bergdivisies van het 18e bergkorps. De Metaxaslinie werd toen nog bemand door drie infanterie divisies, de 7e en 14e ten oosten van de Strimon, en de 18e ten westen van de rivier. De Grieken boden zeer taai verzet tegen de Duitse aanval.

Andere Duitse eenheden rukten echter tegelijkertijd op door Joegoslavië. De Metaxaslinie werd zo omtrokken.


http://www.metaxas-project.com/
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militaire bouwwerken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron