Gekwetsten werden beter af tijdens de Grote Oorlog

Alles over Wereldoorlog 1.

Moderators: Messalina, Tandorini

Gekwetsten werden beter af tijdens de Grote Oorlog

Berichtdoor Tandorini » 25 okt 2013, 18:12

Tot diep in de 19de eeuw werden gekwetsten op het veld van eer doorgaans aan hun lot overgelaten. Toen inspireerde mensenvriend Henri Dunant, stichter van het Rode Kruis, tot een ommekeer. Daardoor was de zorg voor gewonde manschappen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in volle ontwikkeling. Tijdens de oorlog verbeterde hij nog merkelijk, ook achter de IJzer.

In het najaar van 1914 werd de Duitse opmars aan de IJzer tot staan gebracht. Op zowat 12 km van het front buiten het bereik van de Duitse artillerie, trok De Panne heel wat overheden en diensten aan. Ook de koninklijke familie vestigde zich in de kuststad. Koning Albert legde zich toe op de militaire aangelegenheden. Zijn rol als koning-ridder of koning-soldaat nam al snel mythische proporties aan. Koningin Elisabeth richtte zich met enthousiasme op de uitbouw van de medische voorzieningen en groeide zo uit tot het icoon van de zorgverlening. Uit dankbaarheid voor haar toewijding werd het in december 1914 in gebruik genomen ziekenhuis L’Océan in de wandelgangen het Hospitaal van de koningin genoemd.

Bij het uitbreken van de Grote Oorlog was de wil om iets te ondernemen voor gekwetste militairen nog vrij jong. Tot 1859 was er nauwelijks aandacht voor gewonden op de slagvelden. In juni van dat jaar was de Zwitser Henri Dunant getuige van de mensonterende aanblik van het slagveld van Solferino, waar een coalitie van Franse en Piedmontese-Sardijnse troepen in een bloedig treffen de Oostenrijkers versloegen. Dunant was zo aangegrepen door de ellende van de tienduizenden ongelukkigen die hulpeloos op het slagveld waren achtergebleven dat hij een spontane hulpactie ondernam. Naderhand startte hij een campagne die in 1864 leidde tot het Eerste Verdrag van Génève en de oprichting van het Internationale Rode Kruis. In de navolgende jaren werd de zorg voor gekwetste militairen gaandeweg geprofessionaliseerd door de uitbouw van medische diensten binnen de legers.

Verder lezen:

NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar 1914-1918.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron