Landingsoperaties op de zuidkust van Frankrijk.

Alles over Wereldoorlog 2.

Moderators: Messalina, Tandorini

Landingsoperaties op de zuidkust van Frankrijk.

Berichtdoor Tandorini » 20 nov 2011, 13:31

Operatie Span, juli 1944.
Dit was de codenaam voor de geallieerde misleidingsoperatie ter ondersteuning van operatie Dragoon. Deze operatie hield in dat men de Duitsers, via ongecodeerde radioberichten, gewisseld tussen geallieerde legercommandanten, wilde laten geloven dat een grootscheepse amfibische geallieerde landing op de Italiaanse westkust en het eiland Corsica zou plaatsvinden. Het OKW besloot naar aanleiding hiervan Duitse troepen in Italië achter de hand te houden.

Operatie Anvil, 15 augustus 1944.
De oorspronkelijke naam van de geallieerde invasie in Zuid-Frankrijk om een bruggenhoofd in het gebied Toulon-Marseille te vestigen en daarna naar het noorden op te rukken. hierdoor zou de druk op het front van Overlord kunnen afnemen. De codenaam werd later veranderd naar Operatie Dragoon.

Operatie Bluebird, 15 augustus 1944.
Dit was de codenaam van de landingen van Britse Horsa's (zweefvliegtuigen) nabij La Motte, ter ondersteuning van al gelande geallieerde paratroepen. De gliders werden getrokken door 40 Dakota's en vertrokken vanaf bases aan de Italiaanse westkust. De gliders vervoerden de helft van de 64e Lichte Anti-tankbataljon van de Royal Artillery. Slechts 37 landden er ongedeerd, drie kwamen er in zee terecht.

Operatie Dove, 15 augustus 1944.
Dit was de codenaam voor de Amerikaanse zweefvliegtuiglandingen achter de invasiestranden in Zuid-Frankrijk, nabij La Motte en La Mitan, als onderdeel van Operatie Dragoon. Meer dan 300 Waco's (zweefvliegtuigen) met 2250 man van het 550e Infanteriebataljon met een antitankbataljon, een mortierbataljon, een verbindingssectie en medische eenheden werden met hun complete uitrusting aan de grond gezet ter ondersteuning van de al eerder gelanden paratroepen.

Operatie Uppercut, 15 augustus 1944.
De codenaam voor massale landingen van Amerikaanse parachutisten van de First Airborn Task Force in het gebied achter de landingsstranden tussen Nice en Toulon bij het plaatsje Le Muy.

Operatie Dragoon, 15 augustus 1944.
De codenaam voor de geallieerde invasie in Zuid-Frankrijk aan de Rivièra, tussen Cannes en Toulon, tegen het verzwakte Duitse 19e Leger, onder bevel van generaal Neuling en generaal Blaskowitz's Legergroep G. Deze legers hadden een groot deel van hun soldaten moeten afstaan voor de verdediging van Normandië. De Duitsers beschikten in het zuiden van Frankrijk nog slechts over zes divisies: drie aan elke kant van de Rhône. De Luftwaffe kon ter plaatse slechts 200 vliegtuigen in de lucht brengen, tegenover de geallieerden 2000. Bij de landing, werden 887 oorlogsschepen en 1370 landingsvaartuigen ingezet, beschermd door zeven Britse en twee Amerikaanse vliegdekschepen. De operatie werd uitgevoerd door het Amerikaanse 7e Leger, met drie Amerikaanse en drie divisies Vrije Fransen, onder bevel van luitenant-generaal Alexander M. Patch. De Amerikaanse 36e Infanteriedivisie landde bij St. Raphael en Fréjus op een strand met codenaam Camel, op de rechterflank gedekt door Franse commando's. De 45e Infanteriedivisie zette voet aan wal op strand Delta nabij St. Maxime en St. Tropez. De 3e Infanteriedivisie met het Tweede Franse Korps landde op strand Alpha bij Cavalaire sur Mer. Zij werden op de linkerflank gedekt door een Franse Commandogroep. Tevens landden achter de invasiestranden bij Le Muy de Britse Tweede Onafhankelijke Parachute Brigade, het Amerikaanse 517e Parachute Combat Team en een Amerikaans Glider Combat Team. Het geheel stond bekend onder de naam First Airborne Task Force. Eenmaal op de grond kregen deze troepen hulp van de plaatselijke maquis die als gids optraden.
De Amerikaanse 1e Special Service Force nam twee eilandjes voor de kust in om de landingsstranden rugdekking te geven. Later volgden het Amerikaanse 6e Korps en het 7e Leger, het Franse Leger B en het Franse Ie en IIe Korps. Het commando berustte bij generaal Maitland Wilson, geallieerd commandant in de Middellandse Zee. De Franse eenheden stonden onder commando van generaal Jean de Lattre de Tassigny. Tijdens de landing ondervonden de troepen geen noemenswaardige tegenstand. Op de dag van de landing vuurde de Western Naval Task Force, onder commando van admiraal H. Kent Hewitt, circa 50.000 granaten af op vijandelijke stellingen en op de met mijnen bezaaide stranden. De geallieerde luchtmacht voerde ongeveer 4250 vluchten uit waarbij Duitse communicatielijnen, geschutsemplacementen en verdedigingswerken werden getroffen. De eerste dag zetten de geallieerden 50.000 man aan land met circa 11.000 voertuigen en 50.000 ton voorraden. Tijdens de landingen sneuvelden slechts 300 man. Gedurende de hele operatie verloren de Franse troepen 4000 man en de Amerikanen 2700 man aan doden en gewonden. 57.000 Duitsers gaven zich over.
De operatie liep uit in een achtervolging door de Rhône-vallei van de zich snel terugtrekkende Duitse troepen. De meeste Duitsers wisten te ontsnappen en zetten de strijd voort in Elzas-Lotharingen tegen de uit het westen oprukkende geallieerde troepen. Daarom is de militaire waarde van deze operatie Dragoon omstreden. De oorspronkelijke naam van deze operatie luidde Anvil en zou vroeg in het voorjaar van 1944 plaatsvinden. Op 24 maart werd Anvil tot 15 augustus uitgesteld omdat te veel landingsvaartuigen voor operatie Overlord nodig waren. Het hoofddoel van Dragoon was het front in Normandië te ontlasten en de beschikking te krijgen over de grote havenplaatsen. Marseille en Toulon voor de broodnodige aanvoer van oorlogsmateriaal. Tot oktober werd er bijna 750.000 ton aan voorraden in beide havens aan land gebracht.NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar 1940-1945.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron