Doelwit voor vannacht, nachtelijke aanvallen op Duitsland.

Alles over Wereldoorlog 2.

Moderators: Messalina, Tandorini

Doelwit voor vannacht, nachtelijke aanvallen op Duitsland.

Berichtdoor Tandorini » 21 jul 2012, 16:17

In maart 1943 startte het RAF Bomber Command een langdurige bombardementscampagne. Verschillende grote Duitse steden werden in de as gelegd, waaronder Hamburg en Berlijn.

Kort na de 'Torch' landingen onder leiding van Eisenhower in Noord-Afrika, in November 1942, troffen Britse en Amerikaanse leiders elkaar voor overleg te Casablanca. Daar werd de verdere aanpak van de oorlog bepaald. Een van de resultaten was een missive aan luchtmaarschalk Sir Arthur Harris waarin de prioriteiten bij het bombarderen werden vastgelegd. Doel was de 'stapsgewijze verwoesting (...) van het Duitse militaire, industriële en economische systeem, en het ondermijnen van het moreel van de Duitse bevolking totdat hun vermogen tot gewapend verzet op beslissende wijze ondermijnd is'. Het RAF Bomber Command was inmiddels vrij goed toegerust om aan deze opdracht te beginnen. Het commando beschikte op 4 maart 1943 over in totaal achttien squadrons Avro Lancasters, elf squadrons Handley Page Halifaxes, zes met Short Stirlings en vijftien met Vickers Wellingtons. Deze waren allemaal geschikt voor nachtvluchten; het totale aantal toestellen beliep 321 Lancasters, 220 Halifaxen, 141 Stirlings en 268 Wellingtons.

Luchtslag boven het Ruhrgebied.

Hoewel uiteindelijk meer squadrons vlogen met de Lancaster, bleef de Handley Page Halifax even belangrijk voor Bomber Command. Er werden er meer dan 6000 van gebouwd in een groot aantal versies.

Het omvangrijke offensief van nachtbombardementen dat nu losbrak boven Duitsland, duurde tot het eind van de oorlog. Het eerste deel werd bekend als de luchtslag boven het Ruhrgebied. Dit begon in de nacht van 5 op 6 maart 1943 met een aanval door 442 toestellen op Essen. Het was de eerste grootschalige operatie waarbij het navigatie- en richt-hulpsysteem 'Oboe' met succes gebruikt werd.
Zes weken later voerde Bomber Command één van de bekendste luchtaanvallen uit, Operatie 'Chastise'. 19 Lancasters van No.617 Squadron, onder leiding van commandant Guy Gibson, bombardeerden in de nacht van 16 op 17 mei de dammen in de Möhne, de Eder, de Sorpe en de Schwelme. Daar werd elektriciteit opgewekt voor de industrie in het Ruhrgebied. De Lancasters wierpen speciale bommen van 4196 kg (9250-ponders) af, die over het water van de stuwmeren stuiterden alvorens de dammen te raken. De dammen van de Möhne en de Eder werden vernietigd, waarbij acht Lancasters verloren gingen. Gibson overleefde de actie en verdiende met het betoonde leiderschap het Victoria Cross, de hoogste Britse oorlogsonderscheiding.

OperatieGomorra.
Toen meer Lancasters en Halifaxes Bomber Command kwamen versterken, kon Harris het besluit nemen om een van Duitsland's grootste steden in de as te leggen. Dat werd Hamburg. In de nacht van 24 op 25 juli stegen 791 zware bommenwerpers op en vlogen naar de havenstad. Dit was het eerste van vier zware nachtbombardementen op Hamburg binnen tien dagen. Deze reeks kreeg de codenaam Operatie Gomorra. De aanvallen werden gecoördineerd met de zware bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht, die de stad overdag bestookten. Hamburg was als doel gekozen vanwege het belang van de stad als industrieel centrum, en ook omdat de omvangrijke haven goed te herkennen was op de H2S radar. Hiermee was blind bombarderen en navigeren mogelijk. Dit hulpmiddel was ongeveer zes maanden in gebruik bij Bomber Command. 'Oboe' kon niet gebruikt worden omdat Hamburg te ver weg lag van de Britse luchtmachtbases. Een vitaal onderdeel van de luchtaanvallen op Hamburg was het eerste echte gebruik van 'Window' - grote wolken strips van metaalfolie uitgeworpen door de bommenwerpers om vijandelijke radarschermen in verwarring te brengen met valse meldingen. Bij de vier aanvalsgolven van Bomber Command lieten 2630 bommenwerpers in totaal 8621 ton bommen vallen op de stad. Meer dan 2500 hectare van de havenstad werd vernield, meer dan 41.800 mensen kwamen om en meer dan 37.000 raakten gewond. Van de bommenwerpers gingen er 87 verloren, minder dan drie procent van de vertrokken toestellen. Dat was ruim binnen de toelaatbare grenzen.

Luchtoffensief tegen Berlijn.

De Junkers Ju 88G-6b nachtjagervariant van de alomvertegenwoordige en breed inzetbare Ju 88 was zeer effectief. Deze toestellen waren voorzien van een 'schräge Musik' installatie met kanonnen die schuin voorwaarts omhoog vuurden. Daarmee kon de Junkers Britse bommenwerpers van onder en van achteren benaderen en dan zonder enige waarschuwing neerhalen.

Het resultaat van de aanvallen op Hamburg moedigde Harris aan een volgende grote vuurstormaanval te openen, ditmaal op Berlijn zelf. In de nacht van 18 op 19 november 1943 stuurde Bomber Command 444 bommenwerpers op pad. Daarvan vielen er 402 de stad aan, en daarbij gingen negen toestellen verloren. Tegelijk voerden 325 bommenwerpers een luchtaanval uit op Mannheim uit. Dit was de eerste keer dat twee zware aanvallen in één nacht werden uitgevoerd.
Het offensief tegen Berlijn duurde de hele winter van 1943-1944. Ondanks het inzetten van de speciale doelzoekgroep (Pathfinder Group No.8) onder het commande van commodore D.C.T. Bennett en het toepassen van intelligente bebakening en radio-ontstoringstechnieken, viel de aangerichte schade tegen, evenals de accuratesse van de bombardementen. Totaal werden tot het eind van deze operatie op 24/25 maart 1944 zestien aanvallen uitgevoerd, waarbij 9111 toestellen betrokken waren. Daarbij gingen 587 bommenwerpers verloren en werden meer dan 3500 bemanningsleden gedood of raakten vermist. De verliesrato bedroeg 6,4%, en dat was meer dan kon worden aangevuld. De schade en het aantal slachtoffers in het doelgebied waren minder groot dan in Hamburg, en het luchtoffensief tegen Berlijn bereikte niet het beoogde doel: het moreel van de Duitse bevolking breken.
Nog één ander groot offensief werd door Bomber Command gestart. In de nacht van 30 op 31 maart 1944 werden 795 viermotorige bommenwerpers naar Nuremberg gestuurd. Ten gevolge van onjuiste weersvoorspellingen, inefficiënt doelzoeken en slechte voorbereiding van de aanval raakten de bommenwerpers verspreid. Ze kregen het zwaar te verduren van nachtjagers en meer dan honderd bommenwerpers gingen verloren. Wat erger was: Nuremberg werd door de bommenwerpers nauwelijks getroffen.

Laatste Maanden.
Tijdens de laatste acht maanden van de oorlog kwamen de bommenwerpers in steeds groter getale naar Duitsland. Het voornaamste doel was nu de Duitse olie-industrie. Deze werd zo grondig vernietigd dat de vroeger bijna onverslaanbare Luftwaffe wegens chronisch gebrek aan brandstof aan de grond moest blijven.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar 1940-1945.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron