Operatie Barbarossa in de lucht.

Alles over Wereldoorlog 2.

Moderators: Messalina, Tandorini

Operatie Barbarossa in de lucht.

Berichtdoor Tandorini » 31 jul 2012, 13:38

De deur hoefde alleen maar ingetrapt te worden, zei Adolf Hitler, en het hele vermolmde bouwsel van Sovjet-Rusland zou instorten. Dat was een grove onderschatting van de tegenstander, met dramatische gevolgen: het leidde uiteindelijk tot de ondergang van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

De Blitzkrieg in Oost-Europa barstte op 22 juni 1941 los. Op die dag begonnen de Wehrmacht en de bondgenoten van de asmogendheden Operatie Barbarossa, de aanval op de Sovjet-Unie. De uiteindelijke Duitse doelen waren de verovering van Leningrad, Moskou en Kiev (de hoofdstad van de Oekraïne), de totale vernietiging van de sovjetstrijdmachten en het vestigen van een grotendeels ongedefinieerde verdedigingslijn van Archangel aan de Witte Zee in het noorden naar de Kaspische Zee in het zuiden.
De voorbereidingen voor Operatie Barbarossa begonnen in juli 1940. De doelen van de operatie werden vastgelegd in de Führerweisung Nr.21 van 18 december 1940. In de voorbereidingsperiode werden onder de codenaam Aufbau Ost communicatielijnen, bases, luchtmachtbases en depots opgericht in Pruisen, Oost-Polen en Moldavië
Verkenningseenheden van de Luftwaffe voerden regelmatig ongestoord vluchten uit boven sovjetgrondgebied.
De eerste slagen met de sovjetstrijdkrachten in de periode van juni tot september 1941 overtroffen de stoutste dromen van de Wehrmachttop. In één klap decimeerde de Luftwaffe de Russische luchtstrijdkrachten (Voenno.Vozduzhnoye Sily, of V-VS).


Deze Junkers Ju 88A-5 van het III./KG 77 opereerde in de noordelijke sector onder het I. Fliegerkorps. De sovjetjagers waren niet snel genoeg om de Ju 88 met succes te onderscheppen, en gingen af en toe over op ramaanvallen.

Duitse troepen.
Van de totale sterkte van de Luftwaffe was 65 %, te weten 2770 vliegtuigen, ingeschakeld om Operatie Barbarossa te ondersteunen. Het ging om 775 bommenwerpers, 310 Junkers 87 B-2 Stuka duikbommenwerpers, 830 jagers van de typen Messerschmitt Bf 109E en 109 F, 90 Messerschmitt Bf 110 Zerströrer bommenwerpers, 710 verkenningstoestellen voor de korte en de lange afstand en 55 kustvliegtuigen.
Het front werd op 22 juni 1941 om 04.15 uur geopend met een artilleriebombardement. De Luftwaffe koos die mooie heiige zomermorgen het luchtruim om de grootste preventieve klap uit de geschiedenis uit te delen. Pas na de Tweede Wereldoorlog zouden andere mogendheden dit kunstje herhalen, Israël bijvoorbeeld.
Op meer dan 66 sovjetluchtmachtbases wist de Luftwaffe de vliegtuigen op de grond uit te schakelen. Ze vormden een makkelijke prooi, daar ze ongecamoufleerd waren en bovendien vleugel aan vleugel opgesteld stonden. Volgens generaal Franz Halder van het Oberkommando Wehrmacht (OKW) claimde de Luftwaffe om 12.00 uur reeds meer dan 800 Russische vliegtuigen vernietigd te hebben. Bij het vallen van de avond waren 1811 vliegtuigen vernietigd, waarvan 1489 op de grond en 322 neergehaald. De volgende dag, 23 juni, kwamen daar nog eens een slordige duizend bij. De Duitsers hadden tot op dat moment slechts 150 toestellen verloren. Een hertelling op bevel van luchtmaarschalk Goering maakte duidelijk dat nog eens 300 sovjetvliegtuigen buiten gevecht waren gesteld Dit bracht het totaal boven de 3000.

Sovjet sterkte.
De geschatte omvang van de sovjetluchtmacht in juni 1941 was 10.500 tot 12.000 toestellen. Daarvan waren er ongeveer 7500 gestationeerd in Europees Rusland en de overige in de grensgebieden van Siberië en Mantsjoerije. Naar Duitse maatstaven was het merendeel van de voor gevechtstaken inzetbare sovjettypes sterk verouderd. Op 22 juni beschikte de V-VS slechts over 2739 moderne jagers, namelijk 399 Yakovlev Yak-1, 1309 Mikoyan-Gurevich MiG-3 en 322 Lavochkin LaGG-3 jagers, voorts 460 lichte Petlyakov Pe-2 bommenwerpers en 249 Ilyushin Il-2 gronddoeljagers.
De Russen beschikten in juni 1941 vooral over grote aantallen Polikarpov I-15, I-15bis en I-153 tweedekkers en Polikarpov I-16 eendekkers. Daarnaast vlogen de luchtsteunregimenten (ShAP, ofwel Shturmovaya Aviatsiya Polk) met verouderde RZ, DI-6, SB-1 en I-15bis toestellen en de BAP's (Bombardirovochnaya Aviatsiya Polk, ofwel bommenwerperseskaders) zetten middelzware SB-2, SB-2bis, Il-4 en DB-3 toestellen in. De marineluchtvaartdienst beschikte in juni 1941 over 1445 vliegtuigen, waaronder gevechtsvliegtuigen (I-15, I-15bis en I-153), bommenwerpers (DB-3, DB-3F, Ar-2 en TB-3) en watervliegtuigen (MBR-2, MDR-2 en MTB-2). Het merendeel van de gevechtsvliegtuigen van de IA P-VO (de luchtverdedigingsorganisatie) was van het type MiG-3, naast een klein maar groeiend aantal Yak-1 en LaGG-3 toestellen.


Toen de Sovjet-Unie in december 1941 in de aanval ging, had de V-VS luchtmacht nog nauwelijks toestellen om de grondtroepen te ondersteunen, van de Petlyakov Pe-2 hadden ze er ongeveer nog 18.

Opmars naar Leningrad.
Op 26 juni verpletterde Heeresgruppe Mitte de verdediging van Brest-Litovsk. Op 1 juli staken de tanks van Guderians Panzerkorps de Berezina over. Ze voltooiden de omsingeling van Minsk op 9 juli en namen Vitebsk in. Tussen 15 juli en 5 augustus 1941 stuitte de Heeresgruppe Mitte voor het eerst op hardnekkig verzet, en wel rond Smolensk. Bij de val van de stad werden 330.000 Russen gevangen genomen. Daarmee was in het centrum van de aanval de druk van de ketel en het VIII. Fliegerkorps werd naar het inzetgebied van Luftflotte I in het noorden gestuurd.
Daar waren de Duitse troepen doorgedrongen tot Luga en maakten zich op voor de aanval op Leningrad. In het zuiden werden grote veldslagen uitgevochten in de Oekraïne. In de periode 18-27 september sloot de Heeresgruppe Züd de omsingeling van Kiev. Van de sovjettroepen werden 665.000 man gedood of gevangen genomen in Kiev, Uman en Chernikov-Korosten. In het noorden begonnen Finse en Duitse troepen aan het beleg van de stad Leningrad.

Wanhopige verdediging.
De gunstige situatie na twaalf weken van zware gevechten stelde de Wehrmacht in staat een grote aanval op Moskou te openen.
Het offensief dat de naam Operatie Taifun (Tyfoon) kreeg, werd op 2 oktober 1941 geopend. De Luftflotte II van veldmaarschalk Kesselring werd versterkt en ongeveer 1320 vliegtuigen, inclusief die van het I. en VIII. Fliegerkorps werden geconcentreerd in het gebied van Konotop en Smolensk-Roslavl. De toegangsroutes naar Moskou werden slechts door 363 vliegtuigen verdedigd; de helft daarvan was bovendien verouderd.
Bij de verdediging van Moskou en de slagen van Vyasma en Kalinin deed de V-VS dapper mee, maar de aantallen beschikbare vliegtuigen waren te gering om de uitkomst van de strijd te beïnvloeden. Het was de winter die het Duitse offensief deed vastlopen aan de poorten van Moskou, in combinatie met de verbeten verdediging van de Russische grondtroepen. Na aanvankelijke successen moesten de voorste gelederen van de Heeresgruppe Mitte in de verlammende temperaturen van 20 graden onder nul en lager hun meerdere erkennen. Op 27 november 1941 waren de Panzers opgerukt tot 30 km van Moskou, en dat zou het verste punt van hun opmars blijken te zijn.
Ondanks hun afschuwelijke verliezen in de voorafgaande zomer gingen - tot verbazing van de hele wereld - op 5 december 1941 de Sovjetlegers die voor Moskou lagen over tot het offensief. De V-VS luchtmacht had nauwelijks toestellen over om de grondtroepen te ondersteunen: slechts 13 PE-2's, 18 Il-2's en 52 gevechtsvliegtuigen van de Kalinin FA verleenden luchtsteun aan de grondtroepen aan het 250 km lange front. Elders stonden de zaken er niet beter voor. Slechts 199 vliegtuigen had generaal Georgi Zjoekov ter beschikking aan het Westelijk Front, terwijl maarschalk Timosjenko voor zijn Zuidwestelijk Front over welgeteld 79 vliegtuigen beschikte.

Tegen de klippen op.
Gedurende de manhaftige verdediging van Moskou voerden de V-VS 51.300 missies uit, en de Luftwaffe verloor daarbij naar schatting 1400 toestellen. De Russen hadden de strijd weten voort te zetten tegen alle regels van de logica in.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar 1940-1945.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron