Uitbraak in Normandië.

Alles over Wereldoorlog 2.

Moderators: Messalina, Tandorini

Uitbraak in Normandië.

Berichtdoor Tandorini » 16 dec 2012, 16:26

Het Normandische landschap bood de Duitse infanteristen veel voordelen in de verdediging tegen de geallieerde pantsertroepen. Toch moest er een doorbraak bewerkstelligd worden.

Operatie Cobra werd zeven weken na D-Day gestart, ze werd geleid door luitenant-generaal Omar Bradley.

Aan het eind van juni 1944 waren veel personen in Whitehall en Washington ongerust. Ze hadden zich geconcentreerd op de bevrijding van Europa, maar nu begon het erop te lijken dat hun plannen verkeerd liepen. Op 6 juni waren de geallieerden aan land gegaan bij Normandië en hadden daar dusdanige successen geboekt, dat de hoop oplaaide en de twijfel verdween. Maar niet lang daarna leek al die hoop vervlogen, en nam de twijfel weer hand over hand toe.
Er was echter onder de geallieerde leiders één uitzondering: de commandant van de eenheden die zich in de frontlinies bevonden. Het diepgewortelde vertrouwen van generaal Sir Bernard Montgomery bleek een troost voor de militairen die in hem geloofden, en een bron van irritatie voor hen die dit niet deden.Al op 11 juni zei Montgomery dat zoveel mogelijk vijandelijke eenheden richting het oostelijk deel van het bruggenhoofd moesten worden gelokt. Hier richtten de troepen van Dempsey zich op Caen. Door deze actie zou de positie van de vijand steeds zwakker worden, tot het moment dat ze konden doorbreken. Eerst zouden zij het schiereiland Cotentin bezetten en dan de rivier de Selune oversteken, net ten zuiden van Avranches, om vervolgens de Amerikaanse 3rd Army onder leiding van luitenant-generaal George Patton, te bevrijden. Ze zouden naar het westen uit kunnen waaieren en geheel Bretagne innemen alsook de belangrijke havensteden Brest, Lorient en St. Nazaire.
De positie van Patton voor 1 augustus was een beetje twijfelachtig want het US VIII Corps onder majoor-generaal Troy Middleton maakte eigenlijk deel uit van Pattons 3rd Army, maar was voor de invasie uitgeleend aan Bradleys 1st Army. Dit was het korps aan de westelijke flank ten tijde van Operatie Cobra, dat de kust had afgeschuimd om Avranches in te nemen en de Selune over te steken. Op 28 juli had Bradley aan Patton gevraagd of hij de verantwoordelijkheid over het VIII Corps wilde aannemen als 'plaatsvervangend legercommandant', ondanks het feit dat Patton niet in Europa zou moeten zijn en officieel commandant van de 3rd Army was.
Op 1 augustus veranderde dit alles. Patton had nu onbetwist de leiding over vier korpsen (VIII, XIII, XV en XX), bestaande uit acht infanterie- en vier pantserdivisies. Dit was gebaseerd op operatieorders die waren uitgegeven voor D-Day en werd door Montgomery bevestigd op 27 juli en door Bradley op de ochtend van 1 augustus. pattons eerste taak was om Bretagne zo snel mogelijk te bevrijden en de belangrijkste havens zo spoedig mogelijk in te nemen.

Amerikaanse M3 Stuard tanks rijden door Coutances bij hun opmars naar Caen.

Bestemming Parijs.
Hij beval de pantsertroepen van Middletons VIII Corps om direct naar Brest, Vannes en Lorient te trekken en trok weg van de Atlantische kust. Hij richtte zijn aandacht oostwaarts op het gat tussen Chartres en Oeléans, zo'n 160 km verderop, waarachter de Seine en Parijs lagen. Patton beweerde de eerste geallieerde commandant te zijn die de Franse hoofdstad had bereikt.
Inmiddels formeerde men het XV Corps onder leiding van majoor-generaal Haislip ten zuiden van Avranches, teneinde de vijandelijke druk weg te houden van Middletons korps en diens linkerflank te beschermen. Toen de divisies op kwamen rukken, gebeurde dit echter oostwaarts, weg van Bretagne en richting midden Frankrijk.
Haislips XV Corps was het eerst. Op 8 augustus was dit korps de Mayenne overgestoken en had het Le Mans bereikt. Walker verplaatste zich op 7 augustus, nam op 11 augustus Angers in, en rukte verder op om Haislips flank te dekken richting de opening tussen Chartes/Orléans. Per dag werd tussen de 25 en 32 kilometer afgelegd.
Het was hier dat een plotselinge stilstand in de opmars plaatsvond. Andere ogen dan die van Montgomery of Patton hielden de strategische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wat de generaals van de Wehrmacht ook mochten beweren, Hitler had de touwtjes hier nog steeds in handen. Hij richtte zich op het smalle gebied tussen Mortain en Avranches, waarlangs alle bevoorradingen voor Patton en zijn mannen moesten lopen. Op 4 augustus trokken vier pantserdivisies onder leiding van generaal Paul Haussers 7e Armee oostwaarts naar Mortain. Ze waren nog maar 11,3 kilometer verwijderd van Avranches toen ze tot halt werden gebracht. Bradley, inmiddels commandant van de 12th Army Group, had namelijk het gevaar bespeurd en derhalve twee korpsen van de US 1st Army ingezet om de Duitse opmars in te dammen.


Het Duitse 12e SS-Panzerdivision Hitlerjugend bestond hoofdzakelijk uit 17-18 jarigen. Ze vochten als leeuwen, maar waren niet opgewassen tegen de ervaren geallieerde troepen.

Duitse kracht.
Er deden zich hardvochtige gevechten voor, maar Avranches bleef ongeschonden. Twee Duitse legers en een pantsergroep (in totaal bijna 100.000 man) concentreerden zich op het westelijk deel van de lijn Falaise naar Alencon. Ondertussen bevonden Britten en Canadezen onder leiding van Demsey zich een paar kilometer ten noorden van Falaise en waren de tanks van Haislip bij Le Mans. Er is weinig verbeeldingskracht nodig om voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als deze troepen elkaar zouden treffen. Montgomery reageerde hier heel rustig op en zei hierover: 'Als we de kloof volledig kunnen dichten zit de vijand in de meest netelige positie die denkbaar is'.
De kloof tussen Falaise en Alencon werd niet geheel gesloten, maar de vernietiging van Duits materieel en hun verlies van ongeveer 60.000 man was een ernstige aderlating. Toch slaagde Haislips XV Corps er niet in op 13 augustus Argentan te bereiken. Waarschijnlijk was het hem alsnog gelukt om naar Falaise door te stoten, als de demarcatielijnen en de slechte verbindingen dit niet voorkomen zouden hebben.
Meer richting het zuiden had het XX Corps van Walker op 16 augustus Chartreds bereikt. Patton was met zijn vierde korps (XII Corps onder leiding van majoor-generaal Manton S. Eddy) nog meer naar de rechterflank getrokken om Orléans in te kunnen nemen. Er zat nu zo'n kleine vijfhonderd kilometer tussen de uiterste vleugeldivisies van Pattons 3rd Army (de mannen van Middleton in Brest en die van Eddy in Orléans) en dat gat zou alleen nog maar groter worden. De mannen van Haislip verlieten Dreux op 16 augustus en bereikten op 19 augustus Mantes-Gassicourt. Walkers XX corps verliet Chartres op 16 augustus en kwam op 20 augustus in Melun en Fontainebleu aa (dus XV en XX Corps namen bijna gelijktijdig de Seine boven en onder Parijs in). Het XII Corps van Eddy kwam in de middag van 21 augustus vanuit Orléans in Sens aan.
Zie ook topic:
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar 1940-1945.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron