De Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog

Alles over andere conflicten uit de 20e Eeuw.

Moderators: Messalina, Tandorini

De Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog

Berichtdoor Wolfram » 18 jun 2014, 08:29

De Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog was een oorlog van 1991 tot 1995 die leidde tot de afscheiding van Kroatië van de Federale Republiek van Joegoslavië.
De oorlog had 10.668 doden, 2915 vermisten en 37.180 gewonden tot gevolg - volgens Kroatisch bronnen - en 300.000 mensen moesten vluchten

Afbeelding
Door Serviërs gecontrolleerde gebieden

Afbeelding
Kroaten in gevecht

http://de.euronews.com/2005/08/04/zehnt ... rhaeltnis/
https://archive.org/details/Bruderkrieg ... Titos-Erbe

Afbeelding
Door Serviërs bezette delen van Kroatië

http://www.dmoz.org/Society/History/By_ ... ia_1991-95Op 1 augustus 1991 arresteerden Servische paramilitairen eenheden van het Servisch Vrijwilligerskorps van Željko Ražnatović, beter bekend als Arkans Tijgers, enkele tientallen Kroaten in hun huizen en brachten ze over naar de gevangenis van Dalj, een dorp in oost-Slavonië. Elf van hen werden direct doodgeschoten en werden begraven in het massagraf in het dorp Celija.
Op 4 oktober 1991 gingen enkele Servische paramilitaire kopstukken naar de politiegevangenis van Dalj en schoten nogmaals 28 Kroatische burgergevangenen dood. De lichamen werden meegenomen en in de rivier de Donau geworpen.
Aan het beginstadium van de gevechten vluchtten duizenden Kroaten en niet-Serviërs uit hun dorpen Dalj, Erdut en Aljmas. Tot mei 1992 werden ten minsten 135 andere Kroaten en niet-Serviërs in deze regio vermoord.
Deze moorden zijn opgenomen in het strafdossier van onder andere oud-president van Joegoslavië en Servië, Slobodan Milošević.

De etnische zuivering van Saborsko, Vukovići en Lipovaca vond plaats tussen augustus en november 1991 in Saborsko, Vukovići (nabij Poljanak) en Lipovaca in Kroatië, gedurende de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. De aanvallen werden uitgevoerd door het Joegoslavisch Volksleger (JNA), de Servische Territoriale Defensie (TO) en de politie-eenheden van Milan Martić, met als doel alle overgebleven niet-Servische inwoners te vermoorden.
Op 28 oktober 1991 gingen eenheden van de Servische TO Lipovaca binnen en vermoordden zeven burgers. Op 7 november trokken eenheden van het JNA en TO Vukovići binnen en executeerden daar tien burgers. Op 12 november trokken beide eenheden met daarbij aangesloten de politie-eenheden van Milan Martić het dorp Saborsko binnen en vermoordden daar 29 Kroatische burgers
Wolfram
Korporaal-chef
Korporaal-chef
 
Berichten: 44
Geregistreerd: 11 apr 2013, 10:59
Woonplaats: Nederland

Keer terug naar Andere conflicten.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron