Het Transnistrisch conflict

Alles over andere conflicten uit de 20e Eeuw.

Moderators: Messalina, Tandorini

Het Transnistrisch conflict

Berichtdoor Wolfram » 15 aug 2013, 13:54

Het Transnistrisch conflict is een geopolitiek conflict tussen Republiek Moldavië en Transnistrië. Het gaat om de arrondissementen Camenca, Girgoriopol, Dubăsari, Rîbnița, Slobozia, de stad Tiraspol en aan de Moldavische kant van de Dnjestr de stad Tighina. Het conflict begon in 1990, bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, toen de Moldavische SSR veranderd werd in Republiek Moldavië, waarna Transnistrië aan de nieuwe republiek werd gevoegd. Ook was er in de jaren 90 een conflict tussen Republiek Moldavië en Gagaoezië.

Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, verklaarde Moldavië zich op 2 september 1990 onafhankelijk. De Russische bewoners van Transnistrië vreesden een hereniging van Moldavië met buurland Roemenië. Ook de wet die de Roemeense taal als enige officiële taal van het land erkende, leidde tot veel protesten onder de etnische minderheden in Moldavië. Igor Smirnov riep zijn eigen staatje uit: de Socialistische Sovjet-Republiek Transnistrië.

Afbeelding

Moldavië verklaarde Smirnov de oorlog, maar dat bleek een fatale blunder. In Tiraspol - de hoofdstad van Transnistrië - zetelde toentertijd nog steeds een groot contingent van het oude Sovjet-leger dat Smirnov bijstond in zijn strijd tegen Moldavië. In 1992 volgde een korte burgeroorlog, die werd gewonnen door Transnistrië.

Sindsdien blijft Transnistrië een moeilijk gebied met veel schendingen van de mensenrechten, waarbij met name de Moldavische bevolking getroffen wordt. Rusland steunt Transnistrië tegen een beslissing van het Internationale Hof van Justitie. Het brak zijn belofte om Russische troepen in 2000 terug te trekken. Moldavië, en in wisselende mate ook Oekraïne, voert een meer op Europa gerichte koers dan Transnistrië.

http://www.memo.ru/hr/hotpoints/moldavia/benderye.htm


Het gebied kan zijn onafhankelijkheid handhaven dankzij het Russische 14e Leger, dat er nog steeds gelegerd is. Dit Russische leger moet er ook voor zorgen dat Moldavië zich niet her-aansluit bij Roemenië. In 1999 op een bijeenkomst van de OVSE in Istanboel heeft Rusland beloofd om zijn troepen zo snel mogelijk terug te trekken uit dit gebied en uit Georgië. Tot op heden is dit niet gebeurd omdat Rusland met wantrouwen de aanwezigheid van Amerikaanse en NAVO-activiteiten volgt in voormalige Sovjetrepublieken en Roemenië sinds 1999. Rusland heeft wel toegezegd dat het leger het gebied wil verlaten, mits er eerst een oplossing voor het conflict komt. Gedacht wordt aan een autonome status voor het gebied binnen Moldavië. Op 31 mei 2006 verklaarde een Russische minister dat de troepen toch in Transnistrië zouden blijven. Russen en Oekraïners vormen samen echter een meerderheid:
Roemenen: 34% (1989: 40%, 1959: 60%)
Oekraïners: 29% (1989: 28%)
Russen: 29% (1989: 25%)
Anders: 8%
Wolfram
Korporaal-chef
Korporaal-chef
 
Berichten: 44
Geregistreerd: 11 apr 2013, 10:59
Woonplaats: Nederland

Keer terug naar Andere conflicten.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron