De spoorwegtroepen.

Alles over het Belgische leger.

Moderators: Messalina, Tandorini

De spoorwegtroepen.

Berichtdoor Tandorini » 16 mei 2010, 12:04

Voor de oorlog, 1874 - 1914.
Bij Koninklijk Besluit van 29 januari 1874 werd het geniewapen gereorganiseerd. Op dat ogenblik vormden de genietroepen een regiment dat samengesteld was uit drie bataljons, elk met vier compagnies "Sapeurs-mineurs" en een depot. Aan dit regiment werden vijf speciale compagnies administratief aangehecht: een compagnie spoorwegtroepen, een compagnie veldtelegrafisten, een compagnie plaatstelegrafisten en vuurwerkmakers, eencompagnie pontonniers, een compagnie plaatspontonniers en tenslotte nog een compagnie werklieden.

De "Compagnie du Chemin de Fer du Génie" afgekort CFG, telde in totaal 78 manschappen. De bevelhebber was kapitein eerste klas Ed. Beaulieu.,


Afbeelding

Spoorwegtroepen, Antwerpen 1913.

De Eerste Wereldoorlog.
Eind 1913 werd een nieuwe reorganisatie doorgevoerd waarbij eveneens een compagnie spoorwegtroepen voorzien werd. Deze eenheid was, sinds 1874, de eerste van een reeks van vijf speciale compagnies. De onderofficieren en de manschappen van deze eenheid droegen met trots het nummer 1 als onderscheidingsteken op hun blauwe uniform. Dit blauwe uniform werd in 1915 vervangen door een khaki uitrusting. De compagnie, die gevestigd was in de kazerne 4-5 te Borgerhout , beschikte over een polygoon met smidse, werkplaats, schrijnwerkerij, loods met wagons en spoormateriaal, dat diende tot de opleiding van de vernietigingsdetachementen.
Haar opdracht bestond niet in de uitbating van het spoorwegnet, maar wel in het herstellen van bressen en het vernietigen van spoorwegen.
De compagnie werd bevolen door Kapitein-Commandant Eugène Lefebvre.

Vanaf 25 augustus 1913 bouwde de compagnie gepantserde treinen voor raids en verkenning. Luitenant Gustave Bauwin, die voorheen reeds deel uitmaakte van deze eenheid, voegde zich terug bij de compagnie in de versterkte vesting Namen.

Toen de verdediging van Antwerpen zijn laatste dagen kende, werd de compagnie tewerkgesteld voor bijkomende verdedigingswerken. Op het ogenblik van de val van Antwerpen, slaagde de compagnie erin, onder de energieke leiding van Luitenant G. Bauwin, Oostende te bereiken.

De compagnie speelde in oktober 1914 een belangrijke rol bij de Slag aan de IJzer.
Op 3 februari 1915 werd het bataljon spoorwegtroepen gevormd. Het bataljon bestond uit twee compagnies onder het bevel van Kapitein Verscheeren die gelijktijdig het commando had over de eerste compagnie. De tweede compagnie werd bevolen door Luitenant Bauwin. De commandant van het 800 man sterke spoorwegbataljon belastte zijn eerst compagnie met alle werken in verband met normaal spoor, de tweede compagnie werd de buurtspoorweg toegewezen.

Tijdens de oorlogsjaren werd het bataljon belast met de aanleg van meerdere spoorlijnen die nodig waren voor het vervoer van manschappen en allerlei materialen. Zij stonden eveneens in voor de verkenning en eventueel herstelling van beschadigde sporen.


Afbeelding

Spoorweggenie, Wereldoorlog 1.

Na de oorlog.
Na de oorlog werd het grootste gedeelte van het bataljon te Brussel gekazerneerd, terwijl het detachement van Elzentap en een peloton van de eerst compagnie bruggebouw te Gent verbleef.
Pas in 1924 kregen ze een eigen stek te Hoogboom (Ekeren).
Begin jaren '50 breidde het "Regiment Spoorwegtroepen" zich uit en legde zich meer toe op wegenbouw en andere genietaken. Op 1augustus werd het 27 Geniebataljon boven de doopvont gehouden.
Na de overstromingen van februari 1953 zullen ze zich inzetten bij het versterken van de dijken en ontzanding van de polders, in het geheel hebben ze toen 25 km grachten gegraven, 1.250.000³ meter aarde verplaatst en meerdere honderden hectaren terug bebouwbaar gemaakt.
In september 1962 wordt de 27 Genie een reserve-eenheid.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Re: De spoorwegtroepen.

Berichtdoor Tandorini » 16 mei 2010, 14:06

Het vaandel.
Het vaandel dat aan het spoorwegbataljon toegekend werd bij KB van 30 oktober 1918 werd op 8 april 1919 overhandigd aan majoor Verscheuren, commandant van het bataljon.
Omwille van de verdiensten van het bataljon tijdens de oorlog, draagt het de vermelding: "VELDTOCHT van 1914 - 1918" en "IJZER".

Op 19 september 1938 verhuist het vaandel naar het legermuseum. De reden daarvan was dat Majoor SBH Dehuy, voorheen bevelhebber van het bataljon pontoniers, nu regimentscommandant werd van het regiment, en het vaandel der pontoniers als regimentsvaandel verkoos.
Tijdens Wereldoorlog II wordt dit vaandel verborgen in de abdij St.-Andries te Loppem.

Vanaf september 1949 tot de ontbinding in 1962 wordt het regimentsvaandel van de 27 Geniebataljon, terug dit van de spoorwegtroepen.
Op 23 februari 2000 werd de vlag toevertrouwd aan de Movement Control Group nadat deze haar oorspronkelijke vlag overgedragen had aan de Dienst voor Technologische Toepassingen (DTT).

Het Monument.
Op 2 augustus 1930 wordt tijdens de inhuldiging van de kazerne Bauwin ook het monument van de spoorwegtroepen ingehuldigd:
Op het monument staat vermeld:


IN MEMORIAM
1914 - 1918
Aan de onzen die vielen voor de verdediging van het Vaderland en de eer van hun wapens.
2 officieren
1 onderofficier
38 korporaals en soldaten van het spoorwegbataljon.


Na Wereldoorlog II wordt er een plaat met het badge der spoorwegtroepen aangebracht ter nagedachtenis van de WO II gesneuvelden.
In 1953 krijgt het monument een bronzen gedenkplaat voor de in bevolen opdracht gestorven militairen van het 27 Genie.
Tijdens de afbraak van de kazerne 10 - 11 te Antwerpen, wordt een wit-marmeren, rustende soldaat, door Adjudant Lapaille gerecupereerd en aan de voet van het monument geplaatst.


Afbeelding

Het monument in de kazerne Commandant BAUWIN te Hoogboom (Ekeren)

Afbeelding

In 1995 werd, door de zorgen van de Koninklijke Verbroedering Genie van Antwerpen, het monument overgebracht naar het kwartier Lt V Thoumsin te Burcht.

Bronnen:

Brochure "Militaire domeinen" , Open monumentendag 1993.

NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18


Keer terug naar Het Belgische leger.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron