Historiek 6 TTr.

Alles over het Belgische leger.

Moderators: Messalina, Tandorini

Historiek 6 TTr.

Berichtdoor Tandorini » 20 maart 2011, 11:28

Algemeen

In het Belgische leger werden er lessen getrokken uit de grote veldslagen van de 19°eeuw met als gevolg dat er in oktober 1865 een eerste afdeling Telegrafisten werd opgericht.

Deze afdeling werd toegevoegd aan het Genieregiment van de Versterkte Vesting Antwerpen. Zij was belast met de uitbating van de lijntelegrafie in de vesting. Door uitbreiding van het gebruik van de telegrafie naar het Veldleger, groeide deze sectie en werd in 1868 een compagnie.

In de volgende jaren werden vele transmissiemiddelen beproefd, vanaf 1898 werd gebruik gemaakt van postduiven en vanaf 1903 werden er proeven uitgevoerd met de radiotelegrafie.

Bij de mobilisatie in augustus 1914 beschikte elke divisie over een sectie telegrafie. Voor het ganse Belgische leger beschikte men slechts over drie radiozenders De vier jaar lange stellingoorlog aan de IJzer vereiste steeds meer en betere transmissies en in 1918 beschikte men per divisie reeds over een Compagnie Telegrafie (Cie TG) en een Peloton Radiotelegrafie (Pl Radio-Tg).

Op 15 mei 1920 werd het Korps der Transmissietroepen opgericht, het was echter nog altijd een onderdeel van de Genietroepen. Het omvatte de telegrafisten, de radiotelegrafisten, en de militaire duivenhokken.

Einde der jaren dertig, op de drempel van de Tweede Wereldoorlog bestaat het Regiment der Transmissietroepen uit een Bataljon Telegrafie, een Bataljon Radiotelegrafie, een Gemengd Bataljon, een Transmissieschool, een Compagnie Militaire Duivenhokken en een Compagnie Depot. Het Regiment telde bij de grote reorganisatie van september 1939, twintigduizend manschappen.

Deze reorganisatie was ook de geboortedatum van de verschillende Transmissie-eenheden, zo werd 6TTr de transmissie-eenheid van de 6° Divisie.

Verder lezen:NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Het Belgische leger.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron