Batterij Veldartillerie ParaCommando

Alles over het Belgische leger.

Moderators: Messalina, Tandorini

Batterij Veldartillerie ParaCommando

Berichtdoor Messalina » 01 jun 2008, 08:31

Afbeelding

De Batterij Veldartillerie ParaCommando of kortweg Bij VA ParaCdo is één van de steunelementen van de Belgische ParaCommando's.

Opdrachten.
De Batterij ParaCommando heeft vier hoofdtaken:

de nodige vuursteun leveren aan de ParaCommando-eenheden;
op artilleriegebied raad geven aan de gesteunde eenheden;
technische raad geven aan de pelotons mortieren van de bataljons ParaCommando en
een volwaardige infanteriecompagnie leveren in steun van één van de infanteriebataljons tijdens humanitaire operaties of missies van de Verenigde Naties.

Organisatie.
De Batterij ParaCommando maakt sinds 2 maart 2004 deel uit van 2 A en bezit dezelfde structuur als een klassieke batterij veldartillerie:

een kleine staf en
één vuurbatterij bestaande uit twee pelotons met elk zes LG1 MkII houwitsers 105mm of zes mortieren 120mm RT.
Omdat de Batterij nu eenmaal in staat moet zijn om onafhankelijk te kunnen werken, bezit zij supplementaire middelen:

een detachement liaison en observatie;
een commandopost voor het berekenen van de vuurelementen;
een munitieploeg;
een medische sectie;
een sectie personeel.
Als infanteriecompagnie bestaat de Batterij uit een compagniestaf en twee infanteriepelotons met als belangrijkste wapens twee MILAN-posten, twee 60mm mortieren M19 en twee .50 machinegeweren M2 Browning.

Historiek.
Om de vuurkracht binnen de Allied Command Europe Mobile Force te vergroten, stelde kolonel stafbrevethouder Segers in 1972 voor een artillerie-eenheid op te richten binnen het Regiment ParaCommando. Op 14 mei 1973 wordt de eenheid bij wijze van proef opgericht te Brasschaat onder bevel van kapitein-commandant Henrot. Het personeel wordt geleverd door de ontbonden pelotons mortieren M30 4.2" van de bataljons, bijgestaan door enkele onderrichters van de Veldartillerieschool. Nadat zij haar sporen verdient tijdens de eerste oefeningen, krijgt de eenheid officieel het statuut van onafhankelijk korps hiërarchisch verbonden aan het Regiment ParaCommando. De volgende belangrijke gebeurtenis is het aanvaarden van het peterschap over de Batterij door de gemeente Bornem op 4 september 1976. Het speciaal voor de eenheid ontworpen mutskenteken vervangt op 11 mei 1983 het regimentskenteken. Op 1 januari 1994 neemt de Batterij een organisatie aan bestaande uit twee pelotons met elk zes kanonnen. De organisatie is zo uitgebouwd dat de mogelijkheid bestaat om de pelotons als onafhankelijke vuureenheid in te zetten. De Batterij bezit zelfs de technische mogelijkheden om andere artillerie-eenheden in versterking te krijgen. Op 1 januari 1995 wordt de benaming van de eenheid veranderd in "Batterij Veldartillerie ParaCommando". De Batterij nam op 6 december 2002 de tradities van de Rijdende Artillerie over en sinds 2 maart 2004 maakt ze deel uit van 2 A. Deze historische terugblik is weliswaar kort maar zou onvolledig zijn zonder de vermelding van de deelname van de Batterij ParaCommando aan de vele internationale oefeningen en humanitaire operaties over de hele wereld.

LG1 MkII houwitser.


Afbeelding

Gebruik.
De LG1 MkII houwitser is een krombaanvuurwapen gebruikt bij de artillerie van de Landcomponent voor het verlenen van vuursteun aan andere eenheden. De houwitser is ingedeeld bij het 2 Regiment Veldartillerie en worden samen met de 120 RT mortier afwisselend gebruikt door verschillende batterijen van het regiment. De LG1 MkII wordt getrokken door een versie van de UNIMOG U1350L lichte vrachtwagen, maar is ook luchtmobiel. Het kan verplaatst worden door een transporthelikopter, en ook per parachute worden gedropt.

Naar verluid zouden er ook plannen zijn om een aantal tweedehands LG1 MkII aan te kopen voor de rest van de veldartillerie.

Naast België hebben ook Canada, Thailand en Indonesië de LG1 MkII in dienst.

Technische gegevens.
Kaliber: 105 mm
Gewicht: 1.485 Kg
Vuurkadans: 8 schoten / min
Dracht: 11,5 km (HE) 17,5 km (HERA)
Munitie: Explosieve granaat (HE), explosieve granaat met verlengde dracht (HERA), rookgranaat (SMK), lichtgevende granaat (ILL)

120 RT mortier.


Afbeelding

Afbeelding

De zware mortier 120 RT (rayé tracté) is een mortier gebruikt door een 10-tal legers waaronder de Belgische Krijgsmacht. Hij werd onder de aanduiding MO-120 RT-61 door het Franse bedrijf Hotchkiss-Brandt ontworpen ter vervanging van de gelijkaardige AM-50. De mortier beschikt over een vast, 1-assig onderstel met een gewicht van 257 kg en een masieve basisplaat van 190 kg. Het is een tamelijk complexe mortier die gebruik maakt van een getrokken loop (114 kg), wat vrij ongewoon is voor een mortier. Hiervoor werden speciale bommen ontworpen, zoals de PR-14 HE en PRPA HERA (met raketaandrijving). Nochtans kunnen ook enkele "gladloops" projectielen gelanceerd worden. Hoofdgebruiker van de RT-61 zijn de Franse strijdkrachten die hem RT F1 (RT modèle F1) noemen. Door Turkije wordt de MO-120-RT onder licentie geproduceerd als HY 12D1 "Tosam". In principe wordt de mortier getrokken door een terreinvaardig (pantser)voertuig.

Inzet.
De mortier 120 RT is een krombaanvuurwapen gebruikt bij de artillerie van de Landcomponent voor het verlenen van vuursteun aan andere eenheden. Het wapen wordt getrokken door een lichte vrachtwagen UNIMOG U1350L (Trk 1,9T 4x4 MOR) of een rupsvoertuig M113A1-B-Mor, en is ook volledig luchtmobiel. Bij de Koninklijke Landmacht dient de YPR-765 PRMR als trekker.

Technische Gegevens:
Kaliber: 120 mm
Gewicht: 643 Kg
Normale vuurkadans: 2 schoten / min
Extreme vuurkadans: 18 schoten / min
Dracht: 1.100 tot 8.140 m (HE) 12.850 m (HERA)
Munitie: Explosieve granaat (HE), explosieve granaat met verlengde dracht (HERA), rookgranaat (SMK), lichtgevende granaat (ILL)De marsmuziek:http://www.para-cdo.be/1Para/brigade.htm
La vita e bella.
Avatar gebruiker
Messalina
Generaal-majoor
Generaal-majoor
 
Berichten: 48
Geregistreerd: 31 mei 2008, 13:46

Re: Batterij Veldartillerie ParaCommando

Berichtdoor Tandorini » 01 mei 2009, 20:55


NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Re: Batterij Veldartillerie ParaCommando

Berichtdoor Tandorini » 11 aug 2011, 21:04
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18


Keer terug naar Het Belgische leger.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron