175 jaar Belgisch Leger(2005)

Alles over het Belgische leger.

Moderators: Messalina, Tandorini

175 jaar Belgisch Leger(2005)

Berichtdoor Tandorini » 10 aug 2008, 19:18

l. Het Belgisch Leger van 1830 tot 1865

1.1. Een nieuwe staat
Willem I van Oranje, vorst van de in 1815 weer samengebrachte Nederlanden, is de geschiedenis ingegaan als iemand die het niet echt slecht voor had met de Zuidelijke Nederlanden, maar die anderzijds te weinig rekening hield met plaatselijke gevoeligheden 1
De Zuidelijke Nederlanden zaten onder de Fransen feitelijk in een roofeconomie, terwijl Willem I er een industrialiseringspolitiek voerde en zo welvaart bracht in een onder Frans bewind verarmd gebied. De tegenstellingen tussen Noord- en Zuid-Nederland waren anderzijds relatief groot, zowel godsdienstig als taalkundig en economisch. De macht van Koning Willem I werd autoritair ondersteund door een administratie en een leger dat qua leidinggevende functies grotendeels Hollands was. Numeriek was dit niet echt een weerspiegeling van de werkelijkheid: de zuidelijke Nederlanden telden destijds ongeveer vier miljoen inwoners en de noordelijke Nederlanden slechts twee miljoen.
In 1830 komt de afscheiding. Liberalen en katholieken vonden elkaar in een onafhankelijkheidsdrang, die krachtdadig ondersteund werd vanuit voornamelijk Franstalige middens 2 . De hongerwinter van 1829-1830 en een vrij belangrijke door industrialisering ontstane werkloosheid zorgden voor een extra voedingsbodem tot opstand tegen het Nederlandse gezag3: er was een vlot mobiliseerbare massa van vrijwilligers aanwezig, feitelijk de kern van wat het nieuwe Belgische Leger zou worden.
De "Stomme van Portici" met zijn oproep tot onafhankelijkheid - in de opera voor de met Spanje te bevechten Napolitaanse onafhankelijkheid - leidde op 25 augustus in Brussel tot wat allicht een georchestreerde eerste oproer mag genoemd worden, die snel uitbreiding vond naar andere steden. Zo werd reeds op 2 september in Leuven gepoogd het plaatselijk garnizoen, gekazerneerd in de Tiensestraat, te ontwapenen. De plaatselijke commandant, een Luikenaar en geen Hollander, liet vuren op de menigte met vijf doden tot gevolg. Het garnizoen droop vervolgens af en liet de stad in handen van de opstandelingen4.
Willem I voelde gauw aan dat een gewapend ingrijpen zich opdrong. Op 23 september 1830 rukte een groot Nederlands leger op naar Brussel. Het wilde via vier verschillende stadspoorten de centraal verzamelde opstandelingen - meer van over het gehele land samengestroomde vrijwilligers dan Brusselaars - verpletteren. Na vier dagen van intense stadsgevechten, vooral in en nabij het Warandepark, droop het Nederlands leger af. Beide partijen telden ongeveer vijfhonderd doden.
Het opstandelingenlegertje stond onder bevel van de Spaanse inwijkeling Don Juan van Halen, officieel pas op 24 september aangesteld tot commandant op initiatief van de "Commission administrative". Hij wist zijn beschikbare vrijwilligers dermate efficiënt in te zetten dat het veel beter uitgeruste Nederlands leger, dat ook over cavalerie beschikte, in de Brusselse straten en parken het onderspit dolf
Een Nederlands hulpleger van enkele duizenden manschappen trok eveneens op 23 september af op Leuven. De stad werd zonder enige sommatie beschoten. De Leuvenaars gaven tegenvuur met het enige kanon dat ze ter beschikking hadden, overigens bediend door een Kapelaan, en vielen het Nederlands legertje in de flanken aan. Daarop trokken de Nederlanders naarTienen5. Men vertelt aldaar vandaag nog steeds graag de anekdote dat de Nederlanders afgeschrikt werden door botervaten in aardwerk, die door de Tienenaars ingegraven werden in opgeworpen barricades. Van ver leek het dat de Tienenaars heel wat meer geschut hadden dan de Leuvenaars!
Het bleek algauw dat zowel Frankrijk als Engeland de opstand niet ongenegen waren, de ene omdat een krachtige bufferstaat aanzienlijk verzwakt werd en de andere omdat een belangrijke handelsrivaal verzwakt werd. Nederland kon vooral rekenen op ... Russische steun, maar deze bleef bij woorden6.
Het feit dat een relatief klein, zwak omkaderd, slecht uitgerust en ongeoefend leger een eerste confrontatie tegen de Nederlanders met een klinkende overwinning kon beëindigen, en het bijkomend feit dat internationaal de opstand op veel sympathie kon rekenen, deed de hoop op een diplomatiek vergelijk met Nederland groeien en de uitbouw van een eigen sterke defensie veronachtzamen. Nederland stemde onder internationale druk wel in met een onafhankelijk België, maar was geenszins te vinden voor de voorgestelde grenzen.

Lees verder:
http://users.skynet.be/kkrol/Belang/175jaarABL.html#1
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Het Belgische leger.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron