Keizer Wilhelm II te Lede.(een waar verhaal of niet).

Alles over Wereldoorlog 1 in België.

Moderators: Messalina, Tandorini

Keizer Wilhelm II te Lede.(een waar verhaal of niet).

Berichtdoor Tandorini » 04 apr 2009, 22:08

Op 9 november 1918 ,twee dagen voor het einde van de oorlog,zou de Duitse keizer Wilhelm II,te Lede in de woning van dokter Emiel Rubbens een topbespreking gehad hebben met zijn neef en kroonprins Rupprecht von Beieren.

De exacte historische feiten:
- Wilhelm II,de keizer van het Duitse rijk en de grote boeman van deze oorlog,bevindt zich op het einde van de oorlog in een residentie te Spa bij Luik.
- Zijn positie als keizer wordt in Duitsland onhoudbaar en er dreigt revolutie.Hij wil echter alles op alles zetten om aan de macht te blijven.
- Rupprecht von Beieren,kroonprins van Beieren en neef van de keizer,is tijdens de oorlog generaal-veldmaarschalk en opperbevelhebber van het Duitse leger bij de laatste gevechten aan het Westfront.Bij de terugtocht vestigt hij tijdelijk zijn hoofdkwartier in de woning van dokter Emiel Rubbens in de Nieuwstraat te Lede.Van hieruit staat hij rechtstreeks in verbinding met de ortskommandantur die ondergebracht was in de woning Matthys in de Kasteeldreef.Beide woningen zijn in vogelvlucht slechts 150 meter van elkaar verwijdert en er is oogcontact via de tuin.
- Op vrijdag 8 november 1918 krijgt de keizer in zijn verblijf te Spa een dringend telegram van de Rijkskanselier Max von Baden,met het verzoek om onmiddellijk af te treden,aangezien de situatie in Duitsland onhoudbaar wordt.De keizer weigert en dreigt om met troepen die hem trouw blijven,desnoods terug te keren naar Berlijn en de stad plat te schieten.
- Spa,9 november,de ganse dag is er topoverleg op de hoogste niveaus.Men zoekt,maar vindt geen oplossing.In de namiddag is de novemberrevolutie in Berlijn een feit.Het volk komt massaal in opstand.De republiek wordt uitgeroepen en de keizer afgezet.
- Zondag,10 november,de keizer vlucht met de keizerlijke trein vanuit Spa naar Nederland dat hem politiek asiel zal verlenen.
- Maandag,11 november,in het Franse dorpje Compiégne wordt de algemene wapenstilstand gesloten in een treinwagon.

Het verhaal van de familie Rubbens:
- In de voormiddag vangt de familie in hun woning het gerucht op van de Duitsers dat de keizerlijke trein op komst is naar Lede.Hij zou er een geheime ontmoeting hebben in hun woning met de generaal-veldmaarschalk Rupprecht von Beieren.
- De familie Rubbens wordt samen met hun koetsier Petrus De Decker opgesloten in de keuken.Rond de middag zien ze toch een paar wagens aankomen(vermoedelijk van het station) met hoge Duitse officieren.Eén van hen wordt zeer respectvol uit de wagen geholpen en lijkt wat moeilijk te been.
- Een paar uur later,na het vertrek van de hoge gasten,vindt dokter Rubbens in de papiermand van het salon zes weggegooide,maar zeer belangrijke,telegramberichten gedateerd op 9 november 1918.Hierin staat alle uiterst geheime informatie van de militaire evolutie tijdens de laatste uren.Op de achterzijde van één van de berichten staat geschreven:'S.V. Exllenz'.Dus mogelijks persoonlijk bestemd voor de keizer.Deze berichten worden tot op heden nog steeds bewaard door de familie Rubbens.de gevonden telegramberichten zijn origineel en top secret.

- De zoon des huizes,Tony Rubbens,noteerde nadien in zijn persoonlijke documenten: "De dag voor zijn vlucht naar Holland,bezocht keizer Wilhelm II de prins Rupprecht von Beieren,in zijn hoofdkwartier gevestigd in ons huis".

-De alom gewaardeerde familie Rubbens heeft geen enkele reden om een fictief verhaal de wereld in te sturen.Ook waren er in Lede nog mensen op de hoogte van de keizerlijke komst.De bewoners van de Leedse centrumstraten waren op voorhand verwittigd dat alle luiken moesten worden gesloten en dat niemand zich mocht op straat begeven.
- Het is mogelijk dat de familie Rubbens zich vergist.Hooggeplaatste officieren kunnen in een wanhoopspoging én in opdracht van de keizer een bezoek gebracht hebben aan de generaal-veldmaarschalk te Lede,terwijl de keizer zelf in Spa verbleef.

- Sigurd von Ilsemann,de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II en bijstander tot het einde,publiceert jaren later zijn eigen persoonlijke dagboekaantekeningen.Over die bewuste 9 november 1918 beschrijft hij in detail het verloop bijna van uur tot uur.Volgens hem is de keizer de ganse dag in Spa en houdt zich enkel bezig met telefoneren,het voeren van discussies,wandelen in de tuin en schrijven.Geen gebenedijd woord over een treinreis naar Lede.
- Veronderstel dat in de dagboekaantekeningen van de vleugeladjudant doelbewust gezwegen wordt over de poging van de keizer om hulp te zoeken bij Rupprecht von Beieren,dan toch dit: het zou praktisch geen probleem geweest zijn om met de keizerlijke trein,de overal voorrang kreeg ,in enkele uren heen en terug te reizen van Spa naar Lede.

Waar of verzonnen,het is beslist een intrigerend verhaal.

Uit het boek:"Den Grooten Oorlog,1914-1918,en de gemeenten van Lede."
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Wereldoorlog 1 in België.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron