Eerste Belgische piloten gesneuveld tijdens WO I.

Alles over Wereldoorlog 1 in België.

Moderators: Messalina, Tandorini

Eerste Belgische piloten gesneuveld tijdens WO I.

Berichtdoor Tandorini » 20 nov 2010, 14:55

In de vroege ochtend van 20 maart 1916, viel een gemende Belgische formatie het Duitse vliegveld Houtave aan.Boven het vliegveld werd een Farman MF.14 van het 4e Smaldeel, die beladen waren met bommen, onderschept door een Fokker EIII. De Duitser viel langs achter aan, en had zo vrij veld. Luitenant-vlieger Pierre Rigaux (2-10-1887 - 26-3-1916) zat als waarnemer/boordschutter/bommenrichter vooraan in de gondel en haalde zijn mitrailleur van de ring waarop die gemonteerd was. Hij ging rechtop staan en vuurde zo naar achter, over de propellercirkel heen, terwijl zijn piloot Sergeant-vlieger Raymond Rondeau hevig manoeuvrerend uit het schootsveld van de Fokker trachtte te blijven. Rigaux vuurde 29 keer, maar werd zelf getroffen en zakte in zijn stoel neer. De Fokker brak het gevecht af en Rondeau dook terug naar de eigen linies. Toen hij zijn Farman te Koksijde weer aan de grond zette, werd zijn gewonde waarnemer ijlings afgevoerd. Luitenant Rigaux bezweek zes dagen later in het hospitaal van De Panne.
Luitenant-vlieger Pierre Rigaux werd zo de eerste Belg die sneuvelde tijdens een luchtgevecht.

De eerste Belgische piloot die de dood vond tijdens de Eerste Wereldoorlog was Luitenant-vlieger Jules Soumoy (19-9-1886 - 5-9-1914), hij verongelukte met zijn Farman HF-22 van het 2e Smaldeel te Buc (Frankrijk) bij het opstijgen. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats 'des Gonards' in Versailles.

Uit: Gebroken vleugels van de Belgische luchtmacht.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Wereldoorlog 1 in België.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast