Zepperen tijdens Wereldoorlog I.

Alles over Wereldoorlog 1 in België.

Moderators: Messalina, Tandorini

Zepperen tijdens Wereldoorlog I.

Berichtdoor Tandorini » 15 mei 2011, 06:15

4 augustus 1914 - 11 november 1918 : de strijd van de Midden-Europese centralen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije tegen de geallieerden. Frankrijk, Groot-Britannië, België, Rusland, Servië... waarbij zich later de Verenigde Staten, Italië en andere aansloten. Na de inneming van vrijwel gans België, van Noord-Frankrijk en van Polen viel de Duitse aktie eind 1914 stil in een jarenlange stellingenoorlog. Het uitgeputte Duitsland tekende uiteindelijk een vernederende wapenstilstand.

1. Vertragingsmaneuvers en wreedheden

De Duitse inval

Een politieke moord in Serajevo eind juni 1914 bracht het mechanisme van verbonden en tegenverbonden tussen de Europese staten op gang. Onomkeerbare mobilisatiebevelen en oorlogsverklaringen moesten onvermijdelijk leiden tot een wereldoorlog. Wat begon volgens lang uitgekiende en perfect geachte scenario's voor een korte beslissende strijd eindigde in een jarenlange moordende uitputtingsoorlog. Het verenigde Keizerrijk Duitsland, dat zich geografisch omsingeld voelde door zijn buren, had de Triple Alliantie met Oostenrijk-Hongarije en Itali‘ gesloten. Rivalen Frankrijk, Engeland en Rusland sloten op hun beurt de Triple Entente. Toen de kroonprins van Oostenrijk door een Servische rebel werd doodgeschoten, kwamen hun bondgenoten Duitsland en Rusland tegenover elkaar te staan. Op 1 augustus verklaarde de Duitse Keizer Willem II de oorlog aan Rusland. Het Duitse ultimatum van 2 augustus voor een vrije doortocht door Belgë tegen Frankrijk, bondgenoot van Rusland, werd verworpen. België had al gemobiliseerd op de avond van 31 juli. Het patriottisme van de Belgen en het prestige van de 39-jarige opperbevelhebber, koning Albert I, verenigde alle krachten in ons kleine land.

Verder lezen:

NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Wereldoorlog 1 in België.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron