Rode Kruis hospitaal l’Océan

Alles over Wereldoorlog 1 in België.

Moderators: Messalina, Tandorini

Rode Kruis hospitaal l’Océan

Berichtdoor Tandorini » 19 okt 2011, 15:07

De "l"Océan" wereldberoemd Rode Kruis hospitaal.

Maar het meest internationaal bekend zal wel het Rode Kruis hospitaal “l’Océan” zijn (bezette het oostelijk deel van De Panne vanaf de Meeuwenlaan en tussen de huidige Koninginnelaan en Zeedijk). Hier werden van 1914 t/m 1918 ongeveer 36.000 gewonden verzorgd!... (inclusief burgers- in de “l’Océan” inclusief de latere onderafdeling in Vinkem). Het was niet alleen een kliniek met 2.400 bedden (cf. Veurne nu ..bedden) maar eveneens werkplaatsen voor het vervaardigen van chirurgisch materiaal (zelfs operatiezalen – ook voor andere fronthospitalen; kunstledematen enz…) Dit reusachtige hospitaalcomplex (met in 1918 nog 4 nevenhospitalen) is tot stand gekomen dank zij Antoine en Marie Depage, de massale steun uit Engeland en Amerika evenals de bescherming van Koningin Elisabeth. Ook de vele vrijwillige Rode Kruisverpleegsters kwamen meestal uit Engeland, Canada of Denemarken.
Doktor Depage had het leger nodig voor de uitbating maar hij had een zeer afwijkende visie met de legerleiding over veldhospitalen (zoals bijv. in Cabour). Zonder de koningin zou hij zeker niet zover zijn ideeën hebben kunnen doordrijven. Naast het medisch gedeelte werd ook veel aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek (instituut Marie Depage) en ontspanning (de Emile Verhaeren feestzaal met 1000 plaatsen). Gedurende 4 jaar werd bijna dagelijks aanvallen gesignaleerd vanuit het front of bombardementen door duitse vliegtuigen, zoals uitvoerig dag voor dag beschreven in het boek van verpleegster Jane de Launoy.
De Panne stond dan op de wereldkaart. Ook na de eerste wereldoorlog is het “oorlogstoerisme” een grote impuls geweest voor onze gemeente. Spijtig is dat niet alleen alle herinneringen hieromtrent afgebroken zijn maar het ergst is dat momenteel zeer weinig Pannenaars ervan op de hoogte zijn. Onbeslist het grootste evenement in de geschiedenis van onze gemeente. Alleen rest nog een straat Doktor A. Depagelaan en een plaat aan het appartementgebouw waar vroeger den Océan was. In Brussel is veel meer bewaard over de Doktor Antoine Depage geschiedenis. (zijn eerste privéhospitaal is beschermd monument)

Verder lezen:

NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Wereldoorlog 1 in België.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron