Het Belgische bevrijdingsoffensief.

Alles over Wereldoorlog 1 in België.

Moderators: Messalina, Tandorini

Het Belgische bevrijdingsoffensief.

Berichtdoor Tandorini » 28 sep 2008, 14:22

In de herfst van 1918 kwam het hele front in beweging.De geallieerde legers zetten het slotoffensief in dat Duitsland op de knieën zou dwingen.Ook het Belgische leger kwam uit haar stellingen aan de IJzer en zette haar bevrijdingsoffensief in.Een groot gedeelte van westelijk België werd bevrijd en op 10 november stonden de Belgen voor Gent.

Wat uiteindelijk het laatste jaar van de oorlog zou blijken,was voor de geallieerden sechts gestart.Van maart tot juni 1918 waren de Duitsers immers onophoudelijk in de aanval.Ze probeerden het numerieke overwicht dat ze door het wegvallen van het oostelijke front verkregen hadden te gebruiken om een beslissende doorbraak te forceren.Maar dat lukte niet,en van medio juni tot begin augustus bestond er een stabiel evenwicht tussen beide kampen.
Maar vanaf toen lag het initiatief bij de geallieerden,die trouwens steeds sterker werden.Eind september waren er al ongeveer een miljoen Amerikaanse soldaten in Europa.Op 25 september telde het Duitse leger in het westen op papier nog 197 divisies.Vele infanteriebataljons waren echter gehalveerd en telden dus minder dan 400 manschappen i.p.v. de normale 800.Het beslissende offensief kon niet lang meer op zich laten wachten.
Ondertussen stortten ook de andere fronten ineen.Duitslands bondgenoten moesten nog vroeger dan Duitsland zelf de wapens neerleggen:Bulgarije deed dat op 29 september,Turkije op 30 oktober en Oostenrijk-Hongarije op 4 november.

Algemeen offensief.
De Franse generaal Ferdinand Foch,de coördinator van de geallieerde legers,wilde voor het einde van 1918 de beslissing afdwingen.Drie kort na elkaar gestarte offensieven moesten de definitieve overwinning brengen.In het zuiden moesten Fransen en Amerikanen op 26 september tussen de Maas en Reims aanvallen in de richting van Mézières.In het centrum zouden de legergroep van het Britse Gemenebest,onder leiding van Haig en versterkt door het 1ste Franse leger,op 27 september aanvallen naar Philippeville.In het noorden zou de legergroep Vlaanderen,onder het bevel van koning Albert en met als chef-staf de Franse generaal Jean-Marie Degoutte,op 28 september aanvallen naar Brussel.
In het zuiden startte de aanval moeizaam: de infanteristen vielen aan,gesteund door zo'n 500 tanks.De hellingen en de bossen van de Argonnen werden door de Duitsers echter hardnekkig verdedigd.In dit slecht begaanbare terrein rezen al spoedig ernstige bevoorradingsproblemen en de grote moed van de Amerikanen woog niet op tegen hun onervarenheid,zdat vooral zij zware verliezen leden.Uiteindelijk zou er toch enige vaart in de aanval komen,en op de dag van de wapenstilstand waren ze de Belgische grens al dicht genaderd.
In het centrum slaagde Haig erin om ten zuiden van Canbrai over zo'n 20km een bres te slaan,maar vanaf 8 oktober slaagden de Duitsers erin zich tijdelijk te herpakken.

Belgische bijdrage.
In het noorden had het Belgische leger alles en iedereen op de been gebracht voor het ultieme offensief,het eerste waaraan koning Albert wilde deelnemen.De zone tussen Nieuwpoort en Diksmuide was na vier jaar van inundatie natuurlijk totaal onbruikbaar.Ook het erg waterrijke gebied rond de Blankaart was niet geschikt voor een offensieve operatie.
Op 28 september,om 2.30ustartte het offensief van legergroep Vlaanderen met en artilleriebeschieting.Om 5.30u kwamen de infanteristen uit hun stellingen: de Belgische 4e divisie van het korps van generaal Michel viel aan in de kleine sector tussen Diksmuide en de Blankaart.De hoofdaanval van 13 divisies,ofwel drie korpsen bevolen door resectievelijk L.Bernheim,Joseph Jacques en Aloïs Biebuyck,vond plaats tussen de Blankaart en Ieper.Twee Franse divisies en de Belgische cavaleriedivisie vormden hier de reserve.Op de rechterflank van de Belgen vielen ondertussen vier Britse divsies aan tussen Ieper en de Leie.Drie Belgische divisies werden achter de spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide paraat gehouden om het gebied niet onbewaakt achter te laten.
De vooruitgeschoven Duitse stelling viel na twee uur strijd.'s Avonds was de belangrijkste Duitse weerstandstelling hier en daar ingedeukt en was het verwoeste bos van Houthulst na zware gevechten veroverd.Het kasteel en het meer van de Blankaart waren omsingeld.Vierduizend Duitsers hadden zich overgegeven.Maar op 29 september vorderden de Belgen nauwelijks: de artillerie moest verplaatst worden en in het door vier jaar oorlog totaal verwoeste landschap was dat bijzonder moeilijk.Toch werden Moorslede en Diksmuide die dag bevrijd.
In het zuiden bereikten de Britten de Leie in een lijn van Armentières tot Komen.Op 30 september stonden de Belgen voor de tweede Duitse verdedigingslinie,die liep over Handzame,Hooglede,Roeselare en Sint-Eloois-Winkel,maar op dat moment viel de aanval stil.
Op 14 oktober trok de legergroep Vlaanderen opnieuw ten aanval.Het korps van Michel rukte op naar Torhout,het Franse korps van Massenet viel aan met vijf divisies naar Roeselare en Tielt toe.Biebuyck startte het offensief met drie Belgische dvisies en één Franse naar Izegem toe en het Britse 2de leger moest Kortrijk veroveren.
Op 15 oktober werd de druk te groot: het Duitse front stortte in elkaar en de Duitsers trokken zch terug.Ze ontruimden de kust,zodat de aan de IJzer achtergebleven Belgen nu haast ongehinderd de IJzer konden oversteken.De Duitsers probeerden de geallieerde opmars af te remmen met machinegeweervuur en gasgranaten,en de 23ste slaagden ze erin de vijand tot staan te brengen aan de Leie en aan het afleidingskanaal van de Leie.
Op 31 oktober startte de aanval opnieuw.Ten zuiden van Deinze kwamen Fransen en Amerikanen over de Leie.De Duitsers aan het afleidingskanaal moesten zich daardoor terugtrekken achter het kanaal Gent-Terneuzen en de Schelde.Op november overschreden de Belgen het afleidingskanaal en op 3 november staken de Amerikanen bij Oudenaarde de Schelde over.Ten zuiden daarvan,bij Kerkhove,kwmen ook de Britten over de Schelde.De toestand was nu voor de Duitsers overal kritiek: in de streek van Condé-Guise boekten de Britten het ene succes na het andere en in het zuiden konden de Duitsers slechts met de allesgrootste moeite de Frans-Amerikaanse vloedgolf indijken.
Op 1 nvember stonden nog 168 Duitse dvisies aan het front tegenover 210 geallieerde.Het front liep,over Gent,Zottegem,Geraardsbergen,Bergen,Chimay,Sedan en Verdun.Sinds het begin van het offensief hadden maar liefst 300.000 Duitsers zich overgegeven.Daarvan hadden de Belgen er 16.000 gevangen genomen.

Het einde.
Nu kon de Duitsers de genadeslag toegebracht worden.In Duitsland zelf pakten zch de dreigende onweerswolken van een revolutionaire staatsgreep samen.Op 26 oktober gaf Ludendorff er de brui aan en vluchtte naar Zweden.De Vloot sloeg aan het muiten en overal doken soldaten-sovjets op.Was het contact met de Russische revolutie de Duitse soldaten dan toch fataal geworden?
De nederlaag was nu in ieder geval een feit: op 8 november vroegen de Duitsers om een wapenstilstand.Op 9 november deed Wilhelm II afstand van zijn keizerstroon en vluchtte hij naar het neutrale Nederland,terwijl in het woelige Duitsland de republiek werd uitgeroepen.
Op 11 november werd in het bos van Compiègne,in de stafwagon van maarschalk Foch,een wapenstilstand ondertekend.Duitsland had Walter Rathenau en een paar lagere stafofficieren afgevaardigd,Groot-Brittannië had twee admiraals gestuurd,België en de VS waren niet vertegenwoordigd.De 14 punten van Wilson vormden de basis van de wapenstilstand.
De economische blokkade van Duitsland zou verder duren tot het ondertekenen van een vredesverdrag.Duitsland moest onmiddellijk 5000 kanonnen,25.000 machinegeweren en heel wat spoorwegmaterieel leveren.Bovendien moesten de Duitsers alle bezette gebieden - ook die in Rusland - ontruimen en alle krijgsgevangenen vrijlaten.Met de ondertekening van de wapenstilstand kwam een einde aan vier jaar oorlog.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Wereldoorlog 1 in België.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast