Alexander von Falkenhausen.

Moderators: Messalina, Tandorini

Alexander von Falkenhausen.

Berichtdoor Tandorini » 16 jul 2009, 20:17

Afbeelding

alexander von Falkenhausen werd op 1 juni 1940 tot militair bevelhebber van België en Noord-Frankrijk benoemd.Hij had toen al een rijk gevulde loopbaan achter de rug.
Hij werd geboren te Blumenthal in Silezië in 1878,en behoorde tot de oude Pruisische landadel,die aan Duitsland veel officieren enambtenaren leverde.
Als onderluitenant vertrok von Falkenhausen naar China om er met het expeditieleger de Bokseropstand neer te slaan.Terug thuis studeerde hij nog vier jaar aab de krijgsschool en het oosterse seminarie van de Berlijnse universiteit.Hij werd in 1910 militair attaché in Tokio.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij twee jaar aan het front in Vlaanderen,Frankrijk en Rusland.In 1916 vertrok hij op militaire missie naar Turkije.Na de Duitse nederlaag trad hij in dienst bij de Reichswehr,het tot honderdduizend man beperkte leger van de Weimar-republiek.Op 53-jarige leeftijd sloot von Falkenhausen zijn militaire loopbaan voorlopig af als bevelhebber van de infanterieschool te Dresden.
Het Verre Oosten fascineerde hem en hij had een afkeer van het Hitler-regime.Daarom reisde hij naar China.
In 1934 aanvaardde hij een post van militair adviseur voor de Chinese centrale regering van Tsjang-Kai-Sjek.Hij kon daar echter niet blijven door de Chinees-Japanse oorlog en de toenadering tussen Duitsland en Japan.Hij werd dan ook door von Ribbentrop in 1938 teruggeroepen.
In september 1939 barstte de Tweede Wereldoorlog los,en von Falkenhausen nam opnieuw dienst als plaatsvervangend generaal van het militaire district Dresden.Begin mei 1940 werd hij als Militärefehlshaber in Nederland aangesteld.Enkele dagen later volgde zijn overplaatsing naar Brussel,waar von Falkenhausen gedurende vier jaar het hoogste gezag in België en Noord-Frankrijk uitoefende.
Hij hield er een aristocratische en zeer mondaine levensstijl op na.Onder de "eeuwige Franse waarden" rekende hij de uitgelezen Franse keuken,maar ook het vrouwelijk gezelschap.Een goeie oude bourgogne,een fles champagne of een cognac kon er bij hem altijd wel in.Zijn voorliefde voor de Franse cultuur verklaarde zijn hooghartige onverschilligheid ten opzichte van de Vlamingen.
Tijdens de weekend ontving von Falkenhausen op het prachtige 18de eeuwse kasteel te Seneffe zijn Duitse vrienden en vooraanstaande figuren uit de Belgische high society.
Von Falkenhausen stak zijn afkeer voor het Nazi-regime niet onder stoelen of banken.In het bijzijn van zijn vertrouwelingen gaf hij dikwijls lucht aan zijn anti-partijgevoelens.
Dankzij de realistische politiek van zijn rechterhand Reeder en de "Russische" kopzorgen van Hitler hield von Falkenhausen het vier jaar lang vol als militair bevelhebber.
Op 18 juli 1944 eindigde het mooie leven voor von Falkenhausen.Hij werd ontslagen en gevangen genomen wegens medeplichtigheid aan de samenzwering tegen Hitler.
Na de Duitse capitulatie verbleef hij in verschillende geallieerde gevangenkampen en werd tenslotte tot 12 jaar dwangarbeid veroordeeld.Twee dagen later kwam hij vrij en keerde terug naar Duitsland.
Hij stierf te Nassau (Rijnland-Palts) op 31 juli 1966.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten