Pier Ruggero Piccio

Moderators: Messalina, Tandorini

Pier Ruggero Piccio

Berichtdoor Tandorini » 27 feb 2010, 20:56

Pier Ruggero Piccio werd geboren te Rome op 27 September 1880 en overleed te Rome op 30 juli 1965. Zoals zovele latere piloten volgde hij les aan de Militaire school van Modena. Hij studeerde af op 8 september 1900 als sottotenente (tweede luitenant) en werd ingedeeld bij het 43° Reggimento di Fantaria ( Infanterie Regiment).

Tijdens de Italiaans-Turkse oorlog was hij ingedeeld bij een artillerie eenheid als onderdeel van het 37° Fantaria. Deze oorlog wordt ook wel de Libische oorlog genoemd omdat Libië na de vijandelijkheden een protectoraat werd van Italië. Tijdens deze oorlog kreeg hij een bronzen Medaglia al Valore Militare. In 1913 werd hij overgeplaatst naar het 19° Fantaria,toen had hij de rang van capitano (kapitein). Kort daarop,in juli,begon hij zijn pilotentraining. Hij kwalificeerde zich in het vliegen met de Nieuport Monoplane. Na zijn training werd hij ingedeeld bij het 5° Squadriglia.

Bij het uitbreken van Wereldoorlog 1 kwam hij bij het Corpo Aeronautico Militare terecht. Tussen mei en augustus 1915 vloog hij verkenningsopdrachten en werd daarvoor terug onderscheiden met de bronzen Medaglia al Valore Militare. Piccio werd overgeplaatst naar Malpensa om zich te kwalificeren met Caproni bommenwerpers. Later werd hij commandant van het 3° Squadriglia die met de Caproni 300 vlogen. Tijdens de lente van 1916 ging hij naar Parijs om met de Nieuport te leren vliegen. In juni van dat jaar kreeg hij het commando over het 77° Squadriglia (Nieuport),dat zijn basis had te Istrana nabij Venetië. In oktober kreeg hij terug een Medaglia al Valore Militare,deze keer een zilveren,voor een geslaagde aanval op een Duitse observatieballon. Het was zijn eerste overwinning,hij was toen 36 jaar en de oudste piloot in een oorlog vol jeugdige azen. In December 1916 werd hij gepromoveerd tot maggiore (Majoor) en werd commandant van het 10° Gruppo Squadriglie,gedurende deze tijd vloog hij nog met het 77° en 91° Squadriglia behorende tot de 10° Gruppo. Maar verkoos toch het 91° als zijn favoriet waar zijn vriend Francesco Baracca commandant van was. Het duurde nog tot 20 mei 1917 voordat Piccio zijn volgende overwinning behaalde,op die dag schoot hij een Albatros neer. Eind juni kwam hij in het rijtje van de Italiaanse azen terecht. Begin augustus schoot hij de Oostenrijks-Hongaarse aas Frank Linke-Crawford neer nabij Guia,hij vloog een tweezitter zonder de aanwezigheid van de schutter,het was zijn achtste overwinning. Andere overwinningen volgden snel en op 25 oktober 1917 behaalde hij zijn twee laatste zeges,zijn 16e en 17e, met een Nieuport. Zijn nieuw toestel stond toen al klaar,een Spad met op de romp een zwarte vlag geschilderd. Hij werd gepromoveerd tot Tenente colonello (luitenant kolonel) in oktober 1917. Pas zeven maanden later op 26 mei 1918 scoorde hij opnieuw,er volgden in juli nog twee en in augustus drie zeges. Hij kreeg toen twee keer de Medaglia al Valore Militare (goud en zilver) en werd inspecteur van de Italiaanse luchtmacht. Piccio werd op 27 oktober 1918,slechts acht dagen voor de wapenstilstand,neergeschoten en gevangen genomen. Hij eindigde de oorlog met 23 toegekende zeges,1 op een onbekende datum en 1 niet toegekende zege.

Piccio kreeg in totaal 15 onderscheidingen,waaronder 5x de Medaglia al Valore Militare (Military Medal for Valor,1x goud,2x zilver en 2x brons,2x de Cavaliere dell'Ordine della Corona d'Italia (Knight of the Order of the Crown of Italy),1x de Cavaliere dell'Ordine militare di Savoia (Knight of the military Order of Savoy)en 1x de Cavaliere dell'Ordine dei SS Maurizio e Lazzaro (Knight of the Order of the S.S. Maurice and Lazarus). Van Frankrijk kreeg hij de onderscheiding Chevalier de la Légion d'Honneur.

Na de Eerste Wereldoorlog werkte hij voor het Fascistische regime van Benito Mussolini,als Stafchef van de luchtmacht en Militaire Attaché te Parijs en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij senator. Na de Tweede Wereldoorlog bleef zijn Fascistisch verleden hem jarenlang achtervolgen,hij stierf op 30 juni 1965 te Rome,eenzaam en totaal berooid in zijn tweekamer flatje.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten