Flavio Torello Baracchini

Moderators: Messalina, Tandorini

Flavio Torello Baracchini

Berichtdoor Tandorini » 28 feb 2010, 13:59

Baracchini bij zijn persoonlijke Hanriot met zijn 'vier azen' embleem,gehandtekend door vier piloten van het 81°.

Flavio Torello Baracchini werd geboren te Villafranca in Lunigiana op 28 juli 1895. Na het volgen van het Technisch Instituut in La Spezia, kwam hij als 19-jarige vrijwilliger bij het 3° Reggimento Telegrafisti di Mantova (3e Regiment telegrafisten van Mantua.).

Baracchini behaalde zijn vliegbrevet in 1915 en tegen het einde van 1915 was hij ingedeeld bij het 7° Squadriglia. Het zou nog tot mei 1917 duren voordat hij succes boekte,hij vloog toen bij het 81° Squadriglia. Zijn eerste zege op 15 mei werd hem niet toegekend,maar vijf dagen later schoot hij zijn eerste toegekende zege neer,een Albatros,ten zuiden van Marco,Italië. Zijn tweede en derde behaalde hij de 23e en 25e van diezelfde maand. Op 6 juni 1917 behaalde hij zijn laatste zege met een Nieuport 11,hij schakelde over op een Nieuport 17 en behaalde die maand nog vier zeges. Hij werd overgeplaatst naar het 76° Squadriglia en vloog daar met de Hanriot HD.1. Hij teste toen ook een geleende SPAD S.VII voor mogelijk gebruik door het Squadriglia,maar deze werd niet aanvaard als mogelijke opvolger van de Hanriot. In juli 1917 scoorde hij twee keer. Op de 3e en 8e augustus voegde hij nog twee zeges achter zijn naam,maar zijn eerste zege op een observatieballon werd hem niet toegekend. Op 8 augustus 1917 ’s namiddags werd hij zwaar gewond uit zijn vliegtuig gehaald,zijn herstel zou 9 maanden duren. Op 3 april 1918,de dag na zijn terugkeer aan het front,behaalde hij terug een (niet toegekende) ballon neer. Op 10 april keerde hij terug naar het 81° Squadriglia. In Mei behaalde hij nog 4 toegekende en 4 niet-toegekende zeges. Zijn laatste maand aan het front begon met een dubbele zege op 15 juni en een derde niet-toegekende zege. Op de 18e werd hem terug een zege op een ballon niet toegekend,maar op de 21e werd zijn 19e zege wel toegekend en werd hij een Balloon Buster. De 22e en 25e juni bracht hij zijn score op 21 toegekende en 9 niet-toegekende zeges. Korte tijd later werd hij zwaar gewond door machinegeweervuur en was hij terug enkele maanden buiten strijd.

Vanop zijn ziekbed schreef hij op 4 november 1918 (Wapenstilstand in Italië) in een brief naar zijn ouders: “…Het doet pijn om de vrede te vieren in een ziekbed,ik had ze graag gevierd vliegend boven mijn geliefde Italië….”

Hij werd gepromoveerd tot tenente (luitenant) voor zijn verdiensten tijdens de oorlog. Hij kreeg twee keer de Meddaglia al Valore Militare (goud en zilver),1x de Croce di Cavaliere dell'Ordine Militare di Malta (Ridderkruis van de Militaire Orde van Malta),het Franse Croix de Guerre met palm en het cavaliere dei SS. Maurizio e Lazzaro.

Later leven.
Baracchini stopte met vliegen in 1921. Hij wendde zich tot het uitvinden van items die nuttig zouden zijn in de luchtvaartindustrie. Zijn eerste uitvinding was een lichtsignaalinrichting voor communicatie met vliegtuigen. Bij een experiment met een explosief mengsel werd hij zwaar verbrand. Hij zou korte tijd later overlijden op 18 augustus 1928.

Een Hanriot HD.1 is in de kleuren van Baracchini te zien in het Museo storico dell'Aeronautica Militare op de luchthaven Vigna di Valle te Braccia aan het Braccianomeer,ten noorden van Rome.
Bron:"Flavio torello Baracchini-Un fulmine dal cielo",Gianni Bianchi, Marina di Massa, 2006.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron