Giuseppe Garibaldi

Moderators: Messalina, Tandorini

Giuseppe Garibaldi

Berichtdoor Tandorini » 23 jan 2011, 21:47

Het standbeeld van Giuseppe Garibaldi op de Piazza Garibaldi,gemaakt in 1895 door de kunstenaar Emilio Gallori en gelegen op de Gianicolo, een heuvel in Rome op de rechteroever van de Tiber. Deze heuvel is een toeristische trekpleister, van daaruit heb je een prachtig zicht op Rome.

Italiaanse vrijheidsstrijder
De Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi zette in 1857 de Italiaanse Associatie op om campagne te voeren voor een verenigd Italië. Garibaldi riep Rome uit tot de hoofdstad van Italië. Giuseppe Garibaldi wordt door de Italianen als een nationale held beschouwd.

Nationale held
Giuseppe Garibaldi werd in juli 1807 geboren in Nice. De marineofficier Garibaldi sloot zich in 1833 aan bij "Giovine Italia" (Jong Italië). Een jaar later organiseerde deze groep een opstand in Genua. Deze mislukte en Giuseppe Garibaldi werd ter dood veroordeeld.

Opstand
Giuseppe vluchtte naar Zuid-Amerika waar hij onder meer actief was als kapitein in Brazilië en als generaal in het leger van Uruguay. In Zuid-Amerika leerde Garibaldi zijn vrouw Anita kennen. Na de revolutie van 1848 keerde Garibaldi naar zijn geboortegrond terug, om de strijd tegen Oostenrijk te leiden.
In 1849 leidde Giuseppe Garibaldi de opstand in Rome tegen Frankrijk. De paus werd verjaagd en de Romeinse Republiek (1849) werd uitgeroepen. De Franse troepen sloegen terug onder leiding van Louis Napoleon, de latere keizer Napoleon III. De republikeinen moesten zich snel gewonnen geven en de paus kon zijn plek weer innemen. Garibaldi werd in ballingschap naar de Verenigde Staten gestuurd, waarna hij zich van 1852 tot 1860 op het eiland Caprera bij Sardinië schuil hield.

Roodhemden
Vanaf 1860 streed Garibaldi met zijn 1089 "Roodhemden" (Il Mille), met leeftijden tussen 11 jaar en 70 jaar, voor de vrijheid van Italië. Hij veroverde Sicilië op het Koninkrijk der Beide Siciliën, stak een jaar later over naar Calabrië en bracht met de verovering van Napels dit koninkrijk ten val. Garibaldi droeg de macht over aan Vittore Emanuele, die daarmee de eerste koning van Italië werd. De Pauselijke Staten hadden veel terrein verloren, zodat die het Italiaanse schiereiland niet meer in twee stukken deelden. Venetië was nog in Oostenrijkse handen. In 1866 werd Venetië veroverd en pas in 1870 werd Rome en daarmee de laatste resten van de Pauselijke staten veroverd. Dit was mogelijk omdat de Fransen hun troepen daar hadden moeten terugtrekken vanwege de Frans-Duitse Oorlog. Italië ontstond toen pas in de huidige vorm. Het zou overigens nog tot 1929 duren voordat de paus zich hierbij neerlegde. Giuseppe Garibaldi werd parlementslid en overleed in 1882 op Caprera.NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast