William Martin, de man die nooit bestond

Moderators: Messalina, Tandorini

William Martin, de man die nooit bestond

Berichtdoor Tandorini » 28 jan 2011, 22:13

In de lente van 1943 ontdekte een inwoner uit Punta Umbría die aan het vissen was voor de kust van Huelva (ter hoogte van El Portíl) het levenloze lichaam van een Engelse militair. Het lichaam werd aan land gebracht en de autoriteiten gewaarschuwd. Aan zijn pols zat een attachékoffer vastgemaakt zoals dat gebruikelijk was bij diplomaten...

Deze op het oog onbelangrijke gebeurtenis vond plaats op een beslissend moment tijdens de gevechten in de Middelandse Zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse troepen waren verjaagd uit Noord-Afrika en de Geallieerden stonden op het punt landingen uit te voeren in Sicilië en Zuid-Italie. De Duitsers vermoedden dit natuurlijk ook.

Het was dus van belang dat de Geheime Dienst van de Duitsers er van overtuigd moest worden dat de landingen ergens anders zouden plaatsvinden, bijvoorbeeld Sardinië of Griekenland. Deze misleiding werd "Operatie Mincemeat (Gehakt)" genoemd en de Engelse officier die de leiding hierover kreeg was een top officier van de Britse Marine Geheime Dienst, Kapitein-ter-zee Ewen Montagu. Zijn team en hij overwogen uitgebreid meerdere mogelijkheden hoe ze de valse informatie zouden doen kunnen laten belanden bij de Duitse Contraspionage. Uiteraard diende alles in het diepste geheim te gebeuren. Vandaar dat er zo weinig mogelijk mensen bij werden betrokken en dat de mensen die er wel aan meededen niet alle details kenden. Als het plan zou mislukken bestond zelfs het gevaar dat de Duitsers het bedrog ontdekten en juist gesterkt zouden worden in hun vermoeden dat er landingen in Sicilië zouden gebeuren

Het uiteindelijke plan dat kapitein Montagu voorlegde aan de top van de Geheime Dienst was als volgt: dat er een fictief personage zou worden gecreëerd, genaamd Majoor William Martin, geboren in Wales (1907). Zijn functie in de Royal Navy was die van verbindingsofficier tussen de troepen in Noord-Afrika en de regering in Groot-Brittanië. Het zou geloofwaardig zijn dat hij onderweg van Londen naar Gibraltar na een vliegtuigongeluk in zee was gestort en uiteindelijk verdronken. Bij zich zou hij documenten hebben waaruit de Duitsers af konden leiden waar de landingen zouden plaatsvinden. Aangezien de Duitsers onraad zouden kunnen vermoeden werd een niet zo voor de hand liggende plek gekozen waar dit lijk zou moeten worden gevonden: Huelva. Hoewel Spanje officieel neutraal was tijdens de Tweede Wereldoorlog sympathiseerde het Franco-regime met Nazi-Duitsland. De Britse Geheime Dienst wist dat er in Huelva een Duitse geheim agent actief was en de verwachting was dat het aanspoelen van een militair niet ongemerkt aan hem voorbij zou gaan. De Spaanse autoriteiten zouden hem ongetwijfeld volledige medewerking geven om het lijk te onderzoeken.

Het probleem met dit plan was het vinden van een lijk dat de symptomen vertoonde alsof het enige dagen in koud water had gelegen. Uiteindelijk werd in Londen het verder intacte levenloze lichaam van een man van ongeveer 30 jaar aangetroffen in een loods (zelfmoord?). Deze man heette Glyndwyr Michael. Men zegt dat zijn familie toestemming heeft gegeven zijn lichaam te gebruiken, maar onder de strikte voorwaarde dat zijn identiteit nooit bekend zou mogen worden gemaakt. Het lijk werd enkele dagen in ijs gepakt en bewaard in een mortuarium, terwijl men allerlei details omtrent zin leven in Londen verzon, zoals een paspoort, maar ook een brief van zijn vriendin, kaartjes van een recente theatervoorstelling in Londen en nog meer details. De belangrijkste documenten echter waren de brieven tussen diverse generaals waaruit de Duitsers de invasieplannen konden opmaken.

Op 19 april 1943 werd het lijk aan boord gebracht van de onderzeeboot H.M.S. Seraph. Dit gebeurde in een metalen container waarin normaliter optische apparatuur mee werd vervoerd, om zodoende geen argwaan te wekken bij de bemanning. De onderzeeboot voerde een routinevaart uit van Schotland naar Malta. Ter hoogte van Huelva moesten ze de tijd afwachten voor de juiste condities qua wind en getij opdat het lijk op de kust van Huelva zou aanspoelen. De commandant van de onderzeeboot was Luitenant-ter-zee A. Jewell, die al eerder dit soort karweitjes voor de Geheime Dienst had opgeknapt.

Op 30 april was het zover. De onderzeeboot lag op één zeemijl uit de kust en er waren geen andere vaartuigen in zicht. Zo kon de operatie van start op de geplande tijd. Eerst liet men een rubber reddingsbootje los op zee. Om 04:30 uur 's ochtends werd het lijk uit de metalen container gehaald en voorzien van een zwemvest. Vanwege de geheimhouding waren alleen vier officieren hierbij aanwezig. Na een korte uitvaartceremonie werd het lijk in het water gelegd en was Majoor Martin op zijn oorlogsmissie gestuurd.

Bij het aanbreken van de dag werd het lichaam, dat richting strand was gedreven ontdekt door een visser uit Punta Umbría. Het lichaam werd aan land gebracht en overgebracht naar de Marine Commandant van Huelva. Het was een kleine stad die, net als de rest van Spanje, aan het bijkomen was van de Burgeroorlog die in 1936 was afgelopen. Het was in ieder geval een rustige plek waar iedereen elkaar min of meer kende. Het was niet vreemd dat de gebeurtenis al snel de oren bereikte van de Duitse agent die in Huelva actief was. Gezien de beperkte medische middelen in die naoorlogse tijd was het resultaat van de autopsie al snel "verstikking door verdrinking". Het lichaam werd op 2 mei 1943 met militaire eer begraven. Over de attachékoffer en de documenten werd niets gezegd...

Op 4 mei werd de vice-consul van Groot-Brittannië in Huelva door de Britse Geheime Dienst opgedragen om zich te beklagen bij de de "neutrale" Spaanse autoriteiten dat normaliter Britse gesneuvelde onderdanen moesten worden overgedragen aan de vice-consul, inclusief alle documenten. Omdat de begrafenis al gebeurd was, werd verzocht de belangrijke documenten alsnog te overhandigen. Uiteindelijk werden de documenten op 13 mei overhandigd. Compleet en ongeopend, volgens de verantwoordelijke Spaanse admiraal.

Hoewel de brieven er voor het oog als niet geopend uitzagen kon men na minutieus onderzoek vaststellen dat zij wel degelijk geopend waren geweest. De Duitsers zouden ongetwijfeld hebben meegelezen, maar zouden zij ook alles geloven? Ondertussen werd Churchill op de hoogte gesteld met de boodschap in code "Mincemeat swallowed whole (gehakt geheel opgegeten)".

De Duitse Geheime Dienst stuurde kopieën van de documenten naar Berlijn en uiteindelijk besliste Hitler zelf dat de documenten echt waren. Hierop nam het Duitse Opperbevel in Zuid-Europa actie en liet uitgebreide mijnenvelden aanleggen in de Griekse Zee in plaats van voor de kust van Sicilië en werden troepen die bestemd waren voor Sicilië en Zuid-Italie naar Griekenland, Corsica en Sardinië gedirigeerd. Toen de landingen een maand later toch plaatsvonden in Sicilië werd relatief weinig hinder ondervonden van vijandelijk vuur. De conclusie is dat door de geslaagde misleidingsoperatie er aan beide kanten, zowel aan de Geallieerde als aan de Duitse kant, vele levens werden gespaard. De ironie wil dat een groot aantal van degenen die de landing op Sicilië overleefden een jaar later tijdens de landingen in Normandië alsnog sneuvelden...

Het graf van Majoor Martin, oftewel Gyndwyr Michael, is tegenwoordig te vinden op de begraafplaats Nuestra Señora de la Soledad in Huelva. Zijn tombe is nummer 14 in de sector genaamd "San Marcos".


NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast