Giovanni Sabelli

Moderators: Messalina, Tandorini

Giovanni Sabelli

Berichtdoor Tandorini » 24 apr 2011, 17:52

Sabelli voor zijn toestel op Brooklands Aerodrome in 1912

Giovanni Sabelli werd geboren te Napels op 23 september 1886 en vond de dood op 25 oktober 1917. Hij studeerde voor ingenieur in New York. Sabelli werd reeds piloot voor de Eerste Wereldoorlog, toen hij in 1912 te Brooklands Aerodrome leerde vliegen. Hij behaalde zijn brevet op 30 Januari 1912. Tijdens de Eerste Balkanoorlog meldde hij zich als vrijwilliger bij het Bulgaarse leger.

Wereldoorlog I
Bij het begin van Wereldoorlog I lijfde hij zich in bij de Italiaanse luchtmacht. Ondanks dat hij een vliegbrevet en vliegervaring had, moest hij terug examens doen voordat hij terug mocht vliegen. Hij werd in 1915 naar Frankrijk gestuurd om te trainen met Nieuport 11, bij zijn terugkeer vloog hij een tijdje bij het 2a Squadriglia Caccia (jachteskadron) en werd testpiloot voor de Nieuport toestellen.
Later vloog hij in Albanië, maar Francesco Baracca verzocht hem terug te keren naar Italië en daar vervoegde hij zijn oude Squadriglia, dat nu het 71a Squadriglia heette, hij verbleef daar slechts vijf dagen.
Op verzoek van Francesco Baracca werd hij overgeplaatst naar het beruchte 91a Squadriglia, zijn embleem, een ladder, was reeds op zijn Spad geschilderd. Op 10 augustus 1917, in samenwerking met Michele Allasia, scoorde hij zijn eerste overwinning toen hij een Hansa-Brandenburger C.1 neerhaalde. Op 6 september botste hij bijna op Baracca toen hij een stuntelige aanval uitvoerde op zijn tweede slachtoffer, terug een C.1. Op 17 september haalde hij zijn derde C.1 neer. Op 23 september volgde, in samenwerking met zijn beste vriend Ferruccio Ranza, een vierde overwinning en op 29 september schoorde hij samen met Giorgio Pessi en Cosimo Rizzotto zijn vijfde overwinning.
Op 25 oktober 1917 vloog hij als vleugelman van Pier Ruggero Piccio tijdens de Slag om Caporetto. Piccio viel een tweezitter aan, maar doordat zijn machinegeweren blokkeerden nam Sabelli het over. Hij werd op zijn beurt langs achteren aangevallen, zijn toestel stortte brandend neer. Zijn lichaam werd zwaar verbrand aangetroffen tussen de wrakstukken van zijn toestel.
Op de begrafenis van Sabelli schonk Ferruccio de bronzen medaille voor militaire moed, die hij een paar dagen tevoren gekregen had, aan de moeder van Sabelli. In het doosje zat een briefje met daarop de tekst : “Egli merita questa medaglia più di me” (Hij verdient deze medaille meer dan ik). Deze medaille is, samen met het briefje en twee foto’s van de piloten, nog steeds te zien in het Baracca-museum te Lugo di Romagne.
Ferruccio Ranza adopteerde Sabelli's ladder insigne, hij liet het op zijn Spad VII schilderen ter herinnering aan zijn vriend.
Sabelli ontving 2x het Medaglia d'Argento al Valore Militare (Zilveren medaille voor militaire moed).

Bron: Nieuport Aces of World War 1. Norman Franks. Osprey Publishing, 2000
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron