Geschiedenis Korps Mariniers

Moderators: Messalina, Tandorini

Geschiedenis Korps Mariniers

Berichtdoor Wolfram » 25 aug 2013, 10:31

Geschiedenis Korps MariniersOp 15 december 1915 inspecteerde Prins Hendrik in Rotterdam het Korps Mariniers dat die dag 250 jaar bestond. Het korps werd op advies van Admiraal De Ruyter opgericht als regiment scheepssoldaten. De eerste commandant was Willem Joseph van Ghent naar wie de Van Ghentkazerne in Rotterdam is vernoemd. Thans wordt 10 december 1665 gezien als oprichtingsdatum van het Korps Mariniers.
Van oudsher lag het voornaamste werkterrein van het Korps Mariniers buiten het moederland: aanvankelijk vooral op de vloot; later ook in de koloniën. Dit komt tot op heden tot uiting in de wapenspreuk: Qua patet orbis (Zo wijd de wereld strekt en heeft bij vele roemruchte gebeurtenissen in de Nederlandse historie een rol gespeeld, zoals bij de tocht naar Chatham (1667), de slagen bij Kijkduin (1673) en Doggersbank (1781) en tijdens de Atjeh oorlog in Nederlands-Indië.


Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bevonden zich eenheden in Nederland, Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname. Vooral bij de verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam hebben mariniers een imponerende rol gespeeld.
Verdeeld in detachementen over de vloot, namen mariniers in december 1942 deel aan de Slag in de Javazee, terwijl zij op Java als bataljon waren ingedeeld bij de 3e divisie. In pogingen de Japanners te weerstaan onderscheidden zij zich onder andere in de gevechten bij Kertosono. Om te kunnen deelnemen aan de acties tegen Japan in Azië, werd in 1944 in de Verenigde Staten een mariniersbrigade naar Amerikaans model opgericht. Van deze Mariniersbrigade werden er in maart 1944 ongeveer 100 Mariniers teruggestuurd naar Engeland en tijdelijk gedetacheerd bij de Prinses Irene Brigade, die onderbemand was. Deze eenheid ging op 6 augustus 1944 in Normandië aan land en nam deel aan de bevrijding van Zuid-Nederland. In juni 1945 werd de detachering opgeheven.


Van 1946 tot 1950 was het Korps Mariniers actief in Nederlands-Indië met de mariniersbrigade, een eenheid die in zijn grootste omvang circa 5.000 man telde. Van november 1950 tot juli 1954 actief in Korea en vanaf november 1950 tot november 1962 was het korps ook actief in Nederlands Nieuw-Guinea, maar na de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië leek er geen bestaansrecht voor het korps meer te zijn.
Door het lidmaatschap van de NAVO, met daarin de nadruk op de beveiliging van de zeevaart op de Atlantische Oceaan, werd zelfs in de jaren 60 gedacht het korps op te heffen. Door de oprichting van een "koudweer" getrainde compagnie in het begin van de jaren 70 , kreeg het korps echter een nieuwe bestemming. Samen met troepen van NAVO-bondgenoten werden mariniers voortaan ingezet op de "flanken" van de NAVO. De "koudweer" getrainde compagnie werd onderdeel van de Britse 3e mariniersbrigade. Aansluitend werd ook de 1e Amfibische Gevechtsgroep (AGGP) getraind voor optreden in Noorwegen en werd de 2e AGGP een onderdeel van de ACE Mobile Force [4] (tegenwoordig Rapid Reaction Force).


Ridders der Militaire Willems Orde

Atjeh:
Jean Louis Cadet, Atjeh
Daniel Casper Willem Sutherland, Atjeh
Willem François Clifford Kocq van Breugel, Atjeh
Joor Bastiaan Verheij, Atjeh

Mariniers Brigade op Oost-Java:
Giovanni Narcis Hakkenberg, Politionele Acties - Mariniers Brigade
Albert Hoeben, Politionele Acties - Mariniers Brigade
Cornelis Gerardus Lems, Politionele Acties - Mariniers Brigade


Bronzen Leeuw

Johannes Gerardus Maria van Nass


meer informatie:
http://www.defensie.nl/marine/korps_mariniers/
http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... mariniers/
http://vk.com/album-30272167_145594225
Wolfram
Korporaal-chef
Korporaal-chef
 
Berichten: 44
Geregistreerd: 11 apr 2013, 10:59
Woonplaats: Nederland

Keer terug naar Militairen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron