[Nieuw] - Het verdriet van Italië.

Moderators: Messalina, Tandorini

[Nieuw] - Het verdriet van Italië.

Berichtdoor Tandorini » 03 okt 2009, 21:55

Afbeelding

In “Het verdriet van Italië” schetst James Holland, historicus en schrijver van andere boeken over de Tweede Wereldoorlog in het gebied van de Middellandse Zee, een beklijvend beeld van Italië na de overgave van het Italiaanse leger.

De Duitse Wehrmacht bezette na de Italiaanse overgave een groot deel van Italië, terwijl tegelijkertijd de geallieerde troepen zich vanonder uit een weg naar boven baanden. Het slagveld verplaatste zich beetje bij beetje in de richting van de Alpen, maar niet zonder verliezen aan beide kanten en onder de Italiaanse burgerbevolking.

De meeste aandacht van de schrijver gaat uit naar de impact van de oorlog op de burgers: bezet door de Duitsers, nodig voor de ondersteuning van de partizanen, opgeruid door het vooruitzicht van de bevrijding. De opmars van de geallieerden liep niet van een leien dakje: de Italiaanse geografie is uitermate geschikt voor een verdediging doordat vele rivieren het land dwarsen en doordat de grote wegen door makkelijk te verdedigen valleien (om nog te zwijgen van het weer in de bergen) lopen. Hoe trager de opmars, hoe meer last de burgers hebben van parasiterende troepen.

Holland beschrijft het wedervaren van zowel Italiaanse, Duitse als geallieerde geregelde troepen. Bovendien krijgen ook de partizanen de nodige aandacht. Het resultaat is een gebalanceerd verhaal, dat zonder overdrijven of demonisering de schand- en heldendaden van alle partijen kan vermelden. De opbouw is logischerwijze chronologisch, foto’s van de betrokken personen zorgen voor een persoonlijke toets.

Het boek legt mijns inziens de focus waar die ook eens mag liggen: het lot van de Italiaanse Jan Modaal die zijn huis, dorp of stad in puin zag geknald worden door of Duitsers, of geallieerden. De doorlopende druk van de Duitse overheerser en de partizanen zorgden voor een erg ongemakkelijke situatie voor de Italianen. Een interessant boek over de afwikkeling van de oorlog bij deze As-Mogendheid.

* Auteur: James Holland
* ISBN: 9789022322680
* Pagina's: 621
* Prijs: 37.99 EUR
* Uitgever: Ambo/Manteau
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron