Bachten de Kupe 14-18

Moderators: Messalina, Tandorini

Bachten de Kupe 14-18

Berichtdoor Tandorini » 16 dec 2009, 20:06

Afbeelding

Aan de hand van prentkaarten verzonden vanuit Bachten de Kupe en getuigenissen uit dagboeken blikt dit boek terug op de streek waar de Belgische soldaat zich thuis voelde: de streek ten westen van de IJzer en de Ieperlee

In oktober 1914 was Bachten de Kupe immers in één groot soldatenkamp veranderd. De grond dreunde van de legervoertuigen en marcherende regimenten. In alle mogelijke gebouwen, kerken, scholen, op boerderijen en bij burgers, stak het vol jongens uit Arlon, Bilzen, Charleroi, Deurne en ga zo maar door.
De streek onderging een complete gedaanteverwisseling. Langsheen de IJzer en de Ieperlee kwam een kilometers brede zone blank te staan, terwijl aan de rand ervan een quasi onoverzichtelijk loopgravenstelsel ontstond. Intussen vernietigden kanonnen in één klap gebouwen die met jaren noeste arbeid waren opgetrokken.

Na enkele maanden begonnen de Belgische soldaten zich in Bachten de Kupe al goed thuis te voelen. Meer nog, plaatsen als Eggewaartskapelle, Izenberge, Pollinkhove en Ramskapelle bleven in het geheugen van de oudstrijders gegrift.

Bachten de Kupe 14-18
Siegfried Debaeke

Gebonden met harde kaft
192 blz., 21 op 15 cm
Ruim 180 illustraties
17,50 EUR
ISBN 90-5508-106-6


http://www.klaproos.be/bachten.htm
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron