Arts in de Grote oorlog.

Moderators: Messalina, Tandorini

Arts in de Grote oorlog.

Berichtdoor Tandorini » 16 dec 2009, 20:08

Afbeelding

Het oorlogsdagboek van dokter Paul De Backer

Op 31 juli 1914 krijgt huisarts Paul De Backer, vader van een tweejarig dochtertje, een oproepingsbevel om het vaderland te dienen. Eerst kan hij niet geloven dat hij werkelijk naar het front moet, maar al vlug zit De Backer midden in het oorlogsgeweld. Na elk gevecht en bombardement moet hij soldaten met de meest afgrijselijke verwondingen behandelen of chirurgische ingrepen uitvoeren. Van midden oktober 1914 af werkt hij aan het IJzerfront, op legendarische plaatsen als Ramskapelle, Pervijze, Noordschote en Steenstrate.

Het dagboek van dokter Paul De Backer toont heel wat aspecten van de oorlog die nog nooit eerder aan bod kwamen: gewonden die niet geëvacueerd kunnen worden en omkomen van honger en dorst. Bepaalde officieren die per se afgekeurd willen worden voor frontdienst. Het bordeel in het instructiekamp dat elke dag honderden soldaten over de vloer krijgt. Een veroordeelde soldaat die middeleeuwse lijfstraffen krijgt…

“Het oorlogsdagboek van dokter Paul De Backer is een uitzonderlijk tijdsdocument. Het geeft een aparte kijk op het oorlogsgebeuren vanuit het standpunt van een jonge arts die opgeroepen wordt om het Belgisch leger te dienen.”
[Filip Ceulemans in Artsenkrant]

Arts in de Grote Oorlog
Het oorlogsdagboek van dokter Paul De Backer

Uit het Frans vertaald en van commentaar voorzien door Roger Lampaert

Paperback
240 blz., 24 op 17 cm
125 foto's
24,95 EUR
ISBN 90-5508-107-3


http://www.klaproos.be/arts.htm
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron