[Nieuw] - Mei 1940, België op de vlucht.

Moderators: Messalina, Tandorini

[Nieuw] - Mei 1940, België op de vlucht.

Berichtdoor Tandorini » 13 mei 2010, 10:24

Afbeelding

In mei 2010 is het 70 jaar geleden dat het Duitse leger België binnenviel en de Tweede Wereldoorlog ook voor ons begon. Zowat de helft van de bevolking sloeg toen op de vlucht. Vanwege de bombardementen en de gevechten, uit angst voor een herhaling van de wreedheden van de Eerste Wereldoorlog, of omdat iedereen vertrekt. Sommigen gaan maar enkele kilometers van huis, een kleine vijftienduizend Belgen vlucht naar Engeland, de overgrote meerderheid trekt naar Frankrijk. Ook daar stuiten ze op de Duitse pantserdivisies, die oprukken naar de Kanaalkust. Enkele honderdduizenden bereiken veilig het zuiden van Frankrijk.

Mei 1940, België op de vlucht schetst de politieke achtergrond en de militaire gebeurtenissen, maar vertelt vooral het verhaal van de vluchtelingen en de chaos van de eerste oorlogsweken.
Aan de hand van egodocumenten en interviews met mensen die het meemaakten, krijgen we de ervaringen van vluchtelingen, hun leven in een ander land, hun terugkeer naar bezet België.


'Vijftig mensen, moe, vuil, verwilderd, op een Normandisch dorpsplein. Ik weet opeens wat het betekent: vreemdeling zijn, alleen, verlaten door iedereen.'
- Bernadette Leroy, 11 jaar -


ISBN: 9789022324202
Misjoe Verleyen
Marc De Meyer
Verschijningsdatum: 25/03/2010
Prijs: 19,95 €
Uitgegeven door: Manteau

Over de auteurs
Misjoe Verleyen studeerde Geschiedenis aan de K.U. Leuven en gaf een tiental jaren les, tot ze in 1979 journaliste werd bij Knack. Ze berichtte er vooral over buitenlandse politiek, onderwijs en geschiedenis. Ze schreef ook mee aan het boek: Vrouwen naast de troon.Koninginnen van België dat vorig jaar verscheen.

Marc De Meyer studeerde Geschiedenis aan de K.U. Leuven. Hij werkte mee aan verschillende handboeken geschiedenis en was leraar aan het Paridaensinstituut in Leuven, waarvan hij de geschiedenis beschreef in: De kleine memoires.


NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron