Deserteurs voor de Vlaamse zaak

Moderators: Messalina, Tandorini

Deserteurs voor de Vlaamse zaak

Berichtdoor Tandorini » 17 aug 2012, 20:00

In de nacht van 30 april op 1 mei 1918 liepen de korporaals Jules Charpentier, Karel De Schaepdrijver en Marcel Torreele, de brancardier Vital Haesaert en de soldaat Bernard Coolen aan het IJzerfront bij Stuivekenskerke over naar de Duitse vijand.
Vier nachten later deden brancardier Carlos Van Sante en soldaat Isidoor De Rocker hetzelfde ten zuiden van Diksmuide.

Over deze Vlaamsgezinde deserteurs is reeds heel wat inkt gevloeid. Zo staat vast dat Charpentier en De Schaepdrijver in opdracht van de top van de geheime Frontbeweging overliepen om in bezet België contact op te nemen met de activisten.

Door hun strafdossiers uit te spitten werpt prof. dr. Jos Monballyu een nieuw licht op de controversiële geschiedenis van deze onverschrokken flaminganten. Hij onderzocht hun positie in het Belgisch leger en in de geheime Frontbeweging vooraleer zij naar de vijand overliepen. Wat zette hen uiteindelijk aan om zich naar het bezette België te begeven? Hoe verliep de risicovolle overtocht van de Belgische linie naar een Duitse voorpost? Vervolgens analyseert de auteur hun gevangenschap en hoe ze door Duitse officieren ondervraagd werden.
In plaats van naar Duitsland te worden afgevoerd, werden de deserteurs ingeschakeld in de activistische en dus anti-Belgische propaganda. Zo begonnen ze met flamingantische manifestaties in het doorgangskamp voor krijgsgevangenen in Kortrijk. Maar ze werkten ook voluit mee aan de Duitse propaganda, nl. door vlugschriften te maken die de Vlaamse soldaten aan het IJzerfront moesten aanzetten om de wapens neer te leggen.

Naargelang we het optreden van deze zogenaamde sublieme deserteurs al of niet juridisch beoordelen, hebben we te maken met landverraders, ofwel idealisten die hun leven riskeerden om onbaatzuchtig de Vlaamse zaak te dienen.

Deserteurs voor de Vlaamse zaak
Vlaamsgezinde militairen lopen over naar de vijand

Prof. dr. Jos Monballyu

Paperback
208 blz., 24 op 16 cm
ca. 60 illustraties
19,95 EUR


NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron