Leven met de vijand, Brugge in WO I. Deel 1: 1914

Moderators: Messalina, Tandorini

Leven met de vijand, Brugge in WO I. Deel 1: 1914

Berichtdoor Tandorini » 22 jun 2013, 19:17

Leven met de vijand, Brugge in WO I. Deel 1: 1914

Afbeelding

Nu de 100ste verjaardag van 1ste Wereldoorlog voor de deur staat, is de tijd gekomen om een reeks van boeken over de bezetting van Brugge te publiceren. Bij begin van 20ste eeuw was Brugge een arme stad, welke plotseling meegesleurd werd in de oorlog. Twee specialisten, Roger Lampaert en Jean-Louis Roba, hebben in dit boek, verschenen bij Uitgeverij De Krijger, geprobeerd de sfeer te beschrijven in de stad gedurende deze bewogen jaren .

Hun eerste deel brengt het relaas van het eerste jaar van wereldoorlog 1. De auteurs belichten de sfeer en de mentaliteit van de bevolking en het garnizoen in het toenmalig tweetalige Brugge. Bij het uitbreken van de vijandelijkheden hadden de Bruggelingen er nog het volle vertrouwen in; de Duitsers zouden zeker nooit tot in West-Vlaanderen kunnen doordringen. Zo verzamelden de burgers zich op 3 augustus massaal om Brugse garnizoen (4e Linie et 3e Lansiers) dat naar het front vertrok met grote geestdrift uitgeleide te doen. ‘Spionnen’ werden opgespoord en Duitse krijgsgevangenen werden in de Brugse kazernes opgesloten. Vluchtelingen, van alle delen van België kwamen aan in de stad. De Burgerwacht (Gardciviek) was zeer actief en voerde samen met andere lokale eenheden, enkele operaties uit tegen groepen Duitse Ulanen. Lange colonnes Britse troepen trokken door Brugge; hun aanwezigheid werd gezien als een waarborg op de overwinning.

Na de val van vesting Antwerpen op 10 oktober 1914, rukte het Duitse 4de Armee (Generaal von Besseler) echter met rasse schreden op naar de kust. Amper vier dagen later al, op St-Donaas dag!, viel Brugge in Duitse handen. Zo begon veel sneller dan verwacht de bezetting. De eerste bezetters waren fronttroepen, dan volgden veelal matrozen van het voor kort opgerichte Marinekorps Flandern (onder het bevel van Admiraal von Schröder).

In hun boek hebben auteurs tal van aspecten van de bezetting gestudeerd. Zo gaan ze bijvoorbeeld nader in op de relaties tussen Belgische autoriteiten en bezetter en op de bescherming van de kunstschatten en schilderijen in de stedelijke musea. Ook het vertrek van de Brugse vrijwilligers naar Belgisch leger op IJzerfront en de aankomst in Brugge van de inwoners van Klerken en andere dorpen wordt niet vergeten en zelfs het dagelijks leven van het Duitse garnizoen soldaat wordt uitgebreid beschreven.

In dit boek vindt men verder een zo volledige mogelijke lijst van Bruggelingen gesneuveld in 1914 alsook een pak anekdotes over het eerste oorlogsjaar.

Prijs: 33 EUR

Verschijnt eind juni 2013

Te bestellen bij:

Uitgeverij De Krijger

Kloosterstraat 83

9420 Erpe-Mere

Bankrekeningnummer 001-5218901-86

IBAN : BE78 0015 2189 0186

de.krijger@proximedia.be

(porto kosteloos tot en met 15 juli 2013)

of bij boekhandels.
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron