[nieuw] Dendermonde 1914.

Moderators: Messalina, Tandorini

[nieuw] Dendermonde 1914.

Berichtdoor Tandorini » 29 nov 2008, 18:35

Bij uitgeverij de Krijger zijn, van de hand van Roger Lampaert, prachtige kijkboekjes verschenen over Belgische steden die het hard te verduren hebben gekregen in de eerste oorlogsmaanden in 1914.

OORLOG IN BEELD 2 - "DENDERMONDE 1914" door Roger Lampaert

Afbeelding

Dit fotoboek werpt een blik op de dramatische dagen die de stad Dendermonde heeft doorgemaakt tijdens de doortocht van de Duitse troepen in september 1914. Alhoewel de belegering slechts een paar dagen heeft geduurd heeft zij het beeld van de stad dramatisch gewijzigd. Nadat de Belgische troepen vanuit Antwerpen een uitvalspoging hadden gewaagd probeerden de Duitsers via een omsingelende beweging de havenstad in handen te krijgen. Daarom wilden zij via Dendermonde over de Schelde komen om aldus de Belgische troepen de terugweg af te snijden. Misnoegd over de onverwachte tegenstand die ze reeds hadden ondervonden nabij luik en Namen koelden zij in talrijke steden en gemeenten hun woede op de burgerbevolking. leuven, Aarschot en talrijke andere plaatsen hadden reeds kennis gemaakt met de Duitse vernielzucht. Op 4 september 1914 is het de beurt aan Dendermonde waar na een inleidende beschieting Duitse troepen de stad binnenkomen en er dood en vernieling zaaien.
De talrijke foto's, tekeningen en schilderijen geven de lezer een beeld van deze pijnlijke periode in de geschiedenis van Dendermonde, een week waarin het beeld van de stad gevoelig werd gewijzigd en de gevolgen ervan een belangrijke rol hebben gespeeld bij de vorming van de hedendaagse wereld waarin wij nu leven.

Verschenen bij uitgeverij De Krijger
64 blz., 95 illustraties
ISBN 978-90-5868-176-8
€ 15 (ev. + port € 4)
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron