[Nieuw] In de voetsporen van de Rode Baron

Moderators: Messalina, Tandorini

[Nieuw] In de voetsporen van de Rode Baron

Berichtdoor Tandorini » 29 nov 2008, 18:53

In de reeks Slagveld België is nummer 18 verschenen.

IN DE VOETSPOREN VAN DE RODE BARON - door Mike O'Connor en Norman Franks


Afbeelding

DE RODE BARON
Negentig jaar· al klinkt in de kringen van luchtvaarthistorici de naam Rittmeister Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen als een klok.De exploten van de beruchte Rode Baron aan het westelijk front zijn haast legendarisch, en dat is helemaal te wijten aan het indrukwekkende aantalluchtoverwinningen die hij scoorde tussen 1916 en 1918 - niet minder dan tachtig.
In dit werk troont O'Connor de lezer mee naar de vliegvelden waar Manfred von Richthofen dienst deed bij Jasta 2, Jasta 11 en Jagdgeschwader 1 en waar meerdere van zijn slachtoffers werden neergehaald en sommige daarbij het leven inschoten. Eskaders en vluchten stegen op een bepaalde plek op, vochten een robbertje uit met de vijand in de lucht of op de grond, hielpen hun respectieve artillerie op elkaar te richten en schoten plaatjes van elkaars stellingen. De onfortuinlijke vliegers die al doende werden aangeschoten, stortten te pletter aan weerszijden van het front, velen kilometers achter vijandelijke linies. Slachtoffers van één en dezelfde luchtslag rusten niet zelden in begraafplaatsen mijlenver van elkaar.
Deze gids poogt gebeurtenissen en individuen met elkaar in verband te brengen, in te passen in een min of meer logische en bovenal verteerbare opeenvolging van feiten waarin verschillen in tijd eh ruimte op verantwoorde wijze worden overstegen. Daarbij komt dat de oorlog in de lucht natuurlijk veel meer behelsde dan ridderlijke luchtgevechten en evenzeer te maken had met minder betoverende besognes zoals verkenning, fotografie, artilleriewaarneming, bombardementen, grondsteun aan tanks en manschappen, bevoorrading en nog tal van andere taken die de geallieerde legers de overwinning zouden opleveren. En toch kun je in een boek zoals dit bezwaarlijk voorbij aan het aspect 'luchtaas' , ook al hoeden we ons ten zeerste in het aanwenden van de wie-versloeg-wie. Daarbij hopen we vooral een zo evenwichtig mogelijk portret te borstelen en een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te schetsen van de allereerste oorlog in de wolken.
Dit boek volgt het beproefde model van Mike O'Connors bijdrage over de luchtoorlog in de regio Ieper in de reeks Slagveld België en hanteert bijgevolg goeddeels dezelfde principes. In het begin van het boek is er natuurlijk de overzicht-kaart met alle belangrijke locaties. Volgen vier afzonderlijke gidsbeurten, elk op basis van hun eigen, meer gedetailleerde wandelkaart.

Verschenen bij uitgeverij De Krijger
176 blz., 142 illustraties
€ 20 (ev. + port € 6)
ISBN 978-90-5868-0457
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron