[nieuw] - Vlaanderen Niemandsland 1914.

Moderators: Messalina, Tandorini

[nieuw] - Vlaanderen Niemandsland 1914.

Berichtdoor Tandorini » 19 maart 2009, 19:49

Afbeelding

Vlaanderen
Niemandsland 1914
Van gendarmen, vrijwilligers en burgerwachten tijdens de eerste oorlogsmaanden.

Onbekend stukje Eerste Wereldoorlog voor het eerst uitvoerig behandeld.
Oorlogschaos in de maanden tussen bezetting van Brussel en aftocht van het Belgische leger.

20 augustus 1914. Brussel wordt ingenomen door het Duitse leger. De verslagenheid is groot. Het Belgische leger, dat zich teruggetrokken heeft binnen de fortengordel rond Antwerpen, lijkt kansloos.
De Duitsers trekken vanuit Brussel door het land van Dender en Schelde richting Parijs. Dit gebied is een soort niemandsland, nu eens bezet door Duitse troepen, dan weer ingenomen door een allegaartje van Belgische burgerwachten, gendarmen, vrijwilligers en reguliere soldaten.
In de streek heerst chaos en paniek. Er woedt een bloedige guerrillaoorlog tussen de Duitse ‘Ulanen’ (verkenners) en de gewapende burgerwacht.
Om steden als Aalst en Dendermonde wordt verwoed gevochten, Gent dreigt te worden verwoest door de Duitse artillerie. Sabotageploegen worden her en der uitgestuurd om bruggen en spoorlijnen te vernielen.
Het is een ‘vergeten’ oorlog, die zeer veel leed onder de burgerbevolking veroorzaakt, niet in het minst door de terreur die de Duitse strijdkrachten zonder veel scrupules uitoefenen op de burgers.

Garengenaaid | ca. 208 p.
Formaat 16,5 x 24 cm
NUR 689
ISBN 978 90 5826 614 9
Prijs € 24,95
Verschijnt in mei

Patrick Goossens en Lieve Meiresonne bogen zich voor het eerst over dit ‘onbekend’ stuk van de Eerste Wereldoorlog. In Vlaanderen Niemandsland 1914,behandelen ze de gebeurtenissen in dit gevaarlijke niemandsland tussen de bezetting van Brussel en de aftocht van het Belgische leger naar de IJzer.


http://www.davidsfondsuitgeverij.be/
http://www.davidsfonds.be/homepagenews/ ... leuven.pdf
NEC JACTANTIA NEC METU ("zonder woorden, zonder vrees")

Avatar:De Siciliaanse vlag,oorspronkelijk uit 1282,de triskelion (trinacria) in het midden,is van oorsprong een oud Keltisch zonnesymbool.


Avatar gebruiker
Tandorini
Generaal
Generaal
 
Berichten: 2759
Geregistreerd: 30 mei 2008, 23:18

Keer terug naar Boeken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron